Ново двадесет: Вирусоложка е назначена за зам. министър на външните работи!

България отблизо

Възпитаничката на Кеймбридж Велислава Петрова е назначена за заместник-министър на външните работи. Тя е вирусолог и един от най-уважаваните източници у нас по темата ковид, пишат от „Епицентър“. 

В проектокабинетите на „Има такъв народ“ беше предложена първо за министър на здравеопазването, а след това за министър на образованието.

Велислава Петрова е родена в град Сандански. Завършва средното си образование в Националната природо-математическа гимназия „Акад. Л. Чакалов“, където получава златна диплома за пълно отличие.

Висшето си образование Велислава Петрова продължава във Великобритания, където завършва бакалавър по специалността „Микробиология с година в индустрията“ в Университета в Бристол.

Тя е избрана за първенец на випуска с най-висок успех и най-добър научен проект, фокусиран върху методите за секвениране на вирусни геноми. Велислава Петрова продължава докторската си степен в Университета в Кеймбридж, където получава пълна стипендия от Сангер Институт, най-големият център за геномни изследвания в Европа.

Специалист е в сферата на устойчивото развитие и глобалното здраве с опит в международни организации и държави от Глобалния Юг. През последните две години работи в Женева, като от август 2020 г. до юни 2021 година е експерт по оценка на риска от бедствия към Групата на Световната банка, информират от Министерския съвет.

Припомняме, че на 13 декември 2021 година правителството на Кирил Петков назначи за външен министър военния специалист Теодора Генчовска.

Генчовска е завършила Военната академия „Георги Сава Раковски“ и е преминала редица курсове и обучения в Европа и САЩ в направленията политика, планиране и военна дипломация.

Tagged

1 thought on “Ново двадесет: Вирусоложка е назначена за зам. министър на външните работи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *