Ново двадесет: Контранастъплението нямало да свърши сега, а догодина

Свят

Украинската настъпателна кампания може да не приключи тази година и ще бъде отложена за пролетта.

 

Александър Мусиенко, ръководител на Центъра за военноправни изследвания, каза в ефира, че в обществото има много големи очаквания, но реалността е малко по-различна, пише УНИАН.

„Истинската ситуация се развива по такъв начин, че днес трябва да кажем и да разберем, че настъпателната кампания може да продължи през следващата година. Сега не можем да кажем, че можем да направим бърз и много сериозен пробив. Имаме нужда от повече оръжия, сили, средства,“ каза експертът.

Според него руските части все още са боеспособни в определени райони, въпреки факта, че украинските сили нанасят мащабни удари. Мусиенко отбеляза, че минираната от врага отбранителна линия дава време на нашествениците да печелят и трябва да променим тактиката – да се удари с артилерия, която на места не достига.

Коментирайки ситуацията в посока Купянск, експертът каза, че нашествениците в момента прехвърлят там части от Русия, врагът е извършил мобилизационни дейности през юни и юли. Според него основната цел на окупаторите е да изтеглят украинските сили и да им попречат да настъпят на юг.

„И това е основната мотивация, поради която те искат да овладеят инициативата. От тяхна гледна точка военните действия на изток могат да продължат по-дълго, защото има съответното географско положение, логистика, територии са били окупирани преди това. Честно казано, за тях е по-лесно да атакуват оттам“, обясни Мусиенко.

В същото време той подчерта, че на юг ситуацията е различна – там са вложили много усилия в отбраната и разбират, че ако украинската отбрана „ги бутне обратно там, те вече ще ги притиснат така, че ще бъде нереалистично да има атака оттам“.

„Ще остане само изток. И за да запазят този сухопътен коридор, те решиха да вземат инициативата и да проведат флангова операция“, отбеляза експертът.

Освен това руснаците искат да попречат да се водят бойни действия от Лиман и Белогоровка.

„Според техния план това трябваше да доведе до факта, че не можем да атакуваме еднакво мощно и ще трябва да се защитаваме, така че фронтът да не се разпадне на изток. И докато отблъснем тези атаки, щяхме да влезем в есента – зимен период, когато ще бъде по-трудно да се атакува. Защото метеорологичните условия ще бъдат неблагоприятни“, обобщи той.

Припомняме, че руските сили са тръгнали вече на широк фронт към Харков, Николаев, Одеса  и няколко други града, които се пазят само от разпадащи се формирования на териториалната отбрана. Така че скоро се очакват и други съобщения за едни от най-големите украински градове.

Превод: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *