Ново напрежение: Байдън и лидери на ЕС решават ще има ли война с Русия!

Свят

Президентът на САЩ Джо Байдън проведе вчера вечерта осемдесет минутен разговор с няколко европейски лидери за украинската криза, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

В срещата участваха френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц, италианският премиер Марио Драги, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, полският президент Анджей Дуда, британският министър-председател Борис Джонсън, президентът на ЕС Шарл Мишел и председателката на ЕС Урсула фон дер Лайен.

Пред журналисти Байдън нарече срещата „много, много, много добра“ и каза, че на нея е имало „пълно единодушие„.

В изявление на Белия дом се казва, че лидерите са подчертали общото си желание за дипломатическо уреждане на кризата около Украйна, но са обсъждали и „подготовката за налагане на мащабни последици и голямата икономическа цена“, която Русия би платила, ако нападне Украйна, както и „укрепването на източния фланг на НАТО“.

След срещата полският президент Анджей Дуда каза, че НАТО е единна по въпроса за Украйна. Искам да подчертая единството на Северноатлантическия алианс, заяви той пред журналисти. „В момента няма съюзник, който да наруши солидарността с Украйна, с останалите членки на НАТО“, каза той.

В изявление на Даунинг стрийт бе посочено, че участвалите в разговора лидери са били съгласни, че ако Русия нахлуе в Украйна, съюзниците трябва бързо да отвърнат с наказателни мерки, включително с „безпрецедентен пакет от санкции“ срещу Москва.

В същото време върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, на пресконференция след днешното заседание на европейските външни министри каза, че нищо от думите на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън не предполага опасност от непосредствено предстоящо нападение на Русия в Украйна. Блинкън се включи видеоконферентна връзка.

По думите на Блинкен руските сили в Беларус не създават непосредствена заплаха за Литва. Той обяснил на своите европейски колеги, че САЩ не евакуират служителите си от Украйна, а дават свобода на повечето да напуснат страната, ако желаят.

„Не мисля, че е необходимо ЕС да взима подобни мерки за своите служители на място“, посочи Борел.

Той съобщи, че на днешния Съвет „Външни работи“ е обсъден отговорът, който ще бъде даден по руските искания, свързани с европейската сигурност. Министрите са говорили за противодействието на дезинформацията и за продължаване на дипломатическите усилия за мирен отговор на напрежението около Украйна.

„Ако дипломацията се провали, напредваме с подготовката на отговор на възможна руска агресия. Отговорът ще бъде бърз и решителен, и не само от ЕС, а международен“, посочи Борел.

Деескалацията на напрежението с Русия по въпроса с Украйна изисква твърди и ясни предупреждения, но също така и засилен диалог с Москва, заяви френското президентство. То съобщи, че „през следващите дни“ Макрон ще разговаря с руския президент Владимир Путин и с украинския президент Володимир Зеленски.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *