Нов удар по Киев: Ето кой ще е специалният пратеник на Си Цзинпин за Украйна

Свят

Както БЛИЦ съобщи, президентът на Китай Си Цзинпин заяви на колегата си Володимир Зеленски в телефонен разговор днес, че ще изпрати специален пратеник в Украйна, който ще разговаря с всички страни за уреждане на кризата в страната.

Бившият посланик на Китай в Русия Ли Хуей ще оглави китайската делегация за разрешаване на кризата в Украйна. Това съобщи на специален брифинг в сряда Ю Дзюн, заместник-директор на департамента за Европа и Централна Азия на китайското външно министерство.

По време на брифинга той посочи, че делегацията ще бъде ръководена от специалния представител на китайското правителство по евразийските въпроси. „Можете да намерите името му в интернет“, добави той.

По-късно журналистите го помолиха да уточни дали това означава, че Ли Хуей ще бъде ръководител на делегацията, на което той отговори утвърдително.

 

През 2019г. Ли Хуей беше награден от Путин с “Орден на дружбата”.
„Много съм щастлив да получа „Ордена на дружбата“ от ръцете на президента на Руската федерация. Това е голяма чест не само за мен, но и за всички служители на нашето посолство и за целия китайски народ“, каза тогава дипломатът по време на церемонията в Кремъл.

„Под мъдрото ръководство на Владимир Владимирович Путин и президента Си Дзинпин нашите отношения на стратегическо партньорство и взаимодействие се развиват и задълбочават изключително динамично, което е гаранция за гарантиране на мира и сигурността“, каза още той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *