Ню Йорк Таймс попари САЩ! Паниката ескалира! Ето какво се случва!

България отблизо

Доскоро военната регистрация и вземането на отчет в армията, се възприемаше от американските граждани като проста формалност. Всичко обаче се промени, след като Вашингтон ликвидира водещия ирански генерал Касем Сулеймани, пише The New York Times.

Надписът „Трета световна“ започна да придобива популярност в социалните мрежи и много млади американци започнаха да се опасяват, че властите отново ще направят  военната служба задължителна, отбелязва изданието.

В продължение на десетилетия, американските мъже над 18 години спокойно се регистрираха в държавните агенции като подлежащи на военна служба. През последните години това действие се превърна в проста формалност и се извършваше главно „за шоу“, пише The New York Times.

Но всичко се промени бързо и плашещо, след като един от водещите ирански командири Касем Сулеймани загина в Багдад, в резултат на американски въздушен удар. Убийството на генерала предизвика голямо безпокойство сред младите хора, заради възможността за нова война в Близкия изток. И изведнъж, често забравяната регистрация във въоръжените сили, сега вече започна да предизвиква страх у много американци.

Изразът „Трета световна“ набра популярност в социалните мрежи. Младите хора изведнъж си спомниха, че са влезли във военния регистър след 18-ия си рожден ден. Много от тях се записваха в него, за да получат финансова подкрепа за обучение в колеж. Дори един потребител на Twitter написа, че е блокирал акаунта на армията на САЩ, понеже смяташе, че „армията няма да може да го привика, ако не го види в социалната мрежа.“

Заплахата от връщането на редовната военна служба предизвика толкова голяма паника, че доведе до срив на уебсайта в системата на военния регистър, която съхранява информация за американците, отговарящи на условията за военен отчет. 

Припомняме, че от 1973 г. редовната служба в Америка е прекратена след изгарянето на повиквателни и протести срещу войната във Виетнам. Съвременните въоръжени сили на САЩ са изцяло съставени от доброволци и наброяват около 1,2 милиона души. Но всички мъже от 18 до 25 години са длъжни да се регистрират в системата за военен отчет. Освен това, ако млад мъж не е регистриран като подлежащ на военна служба, той ще бъде изправен пред много строги наказания.

 

И точно затова, младежите се паникьосаха от възможността да се върне редовната военна служба и те да бъдат захвърлени като пушечно месо в Близкия Изток , Азия или някъде другаде. Някои дори смятат, че убийството на Сулеймани е било извършено точно с тази цел. Да се върне редовната военна служба. Страховете на младите американци се подсилват и от факта, че упорито се обсъжда, на военна служба и мобилизация да подлежат и жените в САЩ.

Ето до какви крайности може да стигнат американските политици и големите бизнесмени, които стоят зад тях.

istinata.net        

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *