Ню Йорк Таймс прогнозира до какво ще доведе желанието на САЩ «да се сражават за Украйна»

Свят

Американците трябва да си спомнят опита от две световни войни и да осъзнаят до какво може да доведе подкрепата за Украйна, пише в статия за New York Times Стивън Вертхайм, учен и специалист по външна политика на САЩ.

„Тези, които считат, че САЩ трябва да се бият за Украйна или Тайван, трябва да образоват обществеността за високите залози, които произлизат от конфликтите на големите държави в ядрената и кибернетична епоха“, пише той.

Според експерта американците ще трябва да се изправят пред „тъмната реалност“, в която съперничеството с Русия и Китай може да ескалира в пълномащабна война с използването на ядрени оръжия. Ученият се нахвърля с критика срещу президентите, които «започнаха да експлоатират» опита от Втората световна война, за да оправдаят господството на САЩ в света и да прославят американската военна мощ.

„В този контекст двойният урок от световните войни, който призовава Америка да оглави света, но я предупреждава да не прекалява, е сведен до едноизмерен лозунг „за поддържане и дори разширяване на американското могъщество“, пише авторът.

Ученият призовава сънародниците си да осъзнаят последствията от войната с Русия и Китай, която «ще причини безпрецедентни щети на Щатите». Той припомня, че в миналото американците са осъзнавали, че директен конфликт със Съветския съюз ще остави на Америка „само руини“.

Съединените щати и техните съюзници многократно обвиняват Русия, че прибягва до ядрен шантаж и предполагаема заплаха да нанесе удар с оръжия за масово унищожение. Както подчерта президентът на Русия Владимир Путин, Москва никога нищо инициативно не е говорила за използването на ядрени оръжия, но Западът използва тезата за руската заплаха, за да повлияе негативно на приятелски настроените към Москва страни.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *