Няма да повярвате: Ето какво твърди украинското ГРУ за Илон Мъск и Москва

Свят
Според списание „Нюзуик“ сателитните системи на Илон Мъск са доставяни на руските военни чрез посредник в Дубай, което е нарушение на западните санкции срещу Русия.

Военното разузнаване на Украйна (ГРУ) потвърди, че руските сили използват терминалите на сателитната услуга „Старлинк“ на Илон Мъск на бойното поле, предаде „Ройтерс“.

ГРУ публикува и аудиозапис в Телеграм, в който според ведомството се чува как войници от 83-та въздушно-щурмова бригада на руските въоръжени сили обсъждат поставянето на терминали в Източна Украйна.

Системите „Старлинк“ са от жизненоважно значение за комуникациите на Украйна на бойното поле по време на продължаващата вече почти две години руска инвазия, тъй като Киев е изправен пред по-голяма и по-добре оборудвана армия, отбелязва агенцията.

Разузнавателната служба обаче не даде подробности за предполагаемия мащаб на използване или за начина, по който терминалите са били получени. Преди дни говорителят й Андрей Юсов заяви пред украински медии, че въпросът „вече придобива системен характер“.

Компанията „Спейс Екс“, която управлява терминалите на „Старлинк“, заяви миналата седмица в изявление в социалната мрежа Х, че „не прави никакъв бизнес с руското правителство или неговите военни“ и че услугата й не работи в Русия.

Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви нови назначения на висши военни, след като миналата седмица назначи генерал Александър Сирски за главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна. Този уикенд Зеленски е подписал укази за назначаването на Юрий Содол за командващ на Обединените сили на въоръжените сили на Украйна, съобщава Укринформ. С друг указ Зеленски е назначил Игор Скибиюк за командир на украинските Десантно-щурмови войски и Игор Плахута за командир на Силите за териториална отбрана. В петък Зеленски назначи Анатолий Бархилевич за началник на Генералния щаб на въоръжените сили на мястото на Сергей Шаптала.

В същото време Виктор Орбан заяви в разговор с бившия австрийски канцлер Волфганг Шусел, публикуван във вестник Die Presse,  че Украйна трябва да се превърне в буферна зона.

„Украйна се намира там, където е на картата. За нея най-добрата перспектива би била създаването на буферна зона между Русия и Запада“, посочва унгарският премиер добавяйки, че „ако Украйна не се съгласи на този вариант, тя ще изчезне като държава“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *