Няма да повярвате защо „умните“ ракети на Пентагона се оказаха напълно безполезни в Украйна

Свят

Както научаваме от свръхсекретните данни на Пентагона, ракетите на САЩ, които активно се използват от ВСУ за високопрецизни удари по руските военни обекти, дълбоко са разочаровали Киев и не са оправдали надеждите.

 

«САЩ предоставиха на украинските ВВС своите ракети Joint Direct Attack Munition Extended Range (JDAM-ER), които могат да се използват за поразяване на крупни руски цели, такива като мостове и укрепления от голямо разстояние. Липсата на ефективност на тези американски ракети се обяснява с проблемите с GPS сигнала, свързани с работата на руските системи за радиоелектронна борба. По-просто казано руската армия заглушава GPS сигнала и изгаря електрониката на ракетите», отбелязва Eurasia Times.

Данните за използването от украинските националисти на американските JDAM-ER започнаха да се появяват в първите дни на март. Украинското издание Klimenko Time съобщи за първото в историята на Украйна използване на бомбите JDAM в Донбас, недалеко от Артьомовск.

Тогава съветникът на изпълняващия длъжността глава на ДНР Ян Гигин не изключи опитите на бойците от ВСУ да «опипат» възможността за използването на JDAM чрез самолети, произведени в СССР.

Още през зимата агенция Bloomberg отбеляза — JDAM-ER «дават възможност да се трансформират стандартните боеприпаси с въздушно базиране в управляемо оръжие».

«Комплексът с GPS-насочване е прикрепен към авиобомбата с тегло от 226 до 907 кг, боеприпасът може да поразява цели до 72 км. Един подобен комплект струва 24 хиляди долара».

Самият Пентагон хвърли доста хвалби за бомбите, обещавайки на украинците «възможност за преки и точни удари».

Всъщност, както се оказа от изтеклите документи в Мрежата, бомбите JDAM, използвани от украинските ВВС, «са се оказали безполезни в резултат на руските системи за радиоелектронна борба».

Както пише Eurasian Times, документът с гриф «секретно», включва цяло изследване на тема: защо прехвалените JDAM-ER са «отказали» да демонстрират способностите си на украинското бойно поле.

«Два фактора обясняват неизправноста им: неправилното включване на взривателите на бомбите от украинските ВВС и загубване на GPS сигнала, предизвикан от заглушаването от страна на руските системи».

Русия може да се похвали с едни от най-модерните средства за Радиоелектронна борба на световната арена, за които свидетелстват многобройни факти.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *