Няма прошка: Русия поставя под контрол смъртоносните биолаборатории на САЩ в цял свят!

Свят

Дейността на американските биологични лаборатории е изпълнена със смъртоносна заплаха за огромен брой хора по земята. Това каза руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция, предават чуждестранни медии, цитирани от Труд.

„Сигурен съм, че световната общност се убеди и ще продължи да бъде убедена в недопустимостта на подобни дейности, които като цяло са изпълнени със смъртоносни заплахи за човечеството“, допълни още Лавров.

По думите на министъра, разкритите факти показват колосалните мащаби на нелегитимната дейност на САЩ по разпространението на военните си биологични лаборатории по света. „Има стотици такива лаборатории, включително повече от 30 само в Украйна.

Той разкри, че Русия категорично ще иска разглеждане и прекратяване на нелегитимната дейност на американските биологични лаборатории по Конвенцията за забрана на разработването, производството и складирането на бактериологични (биологични) и токсични оръжия и за тяхното унищожаване (BTWC).

„В тази ситуация ние ще поискаме, първо, този проблем да бъде разгледан в контекста на задълженията, които се съдържат за всички страни, които са страни по Конвенцията за забрана на биологичните и токсичните оръжия. И второ, тези лаборатории, които представляват смъртоносна заплаха за човечеството да бъдат незабавно забранени.

Второ, ще работим с удвоени, утроени енергии, за да гарантираме, че американците ще спрат да блокират нашето предложение, направено преди 20 години, относно необходимостта от създаване на специален механизъм съгласно тази конвенция за проверка на всякакви тревожни съобщения, че някъде има лекарства, които могат да се използват за направата на биологични оръжия“, коментира Лавров.

Министърът подчерта, че САЩ са против такъв механизъм, защото той ще осигури прозрачност на всяка биологична дейност: „И точно тази прозрачност американците не искат да видят, защото им е по-удобно да правят всичко под свой контрол, което и сега правят.“

По-рано Игор Кирилов, ръководител на силите за радиационна, химическа и биологична отбрана на руските въоръжени сили, каза, че по време на военната специална операция на територията на Украйна, бяха открити повече от 30 биологични лаборатории, поръчани от Министерството на САЩ на Агенцията за намаляване на заплахите от отбраната .

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *