Няма такъв резил! Протестиращите отсвириха Денков за втори път

България отблизо
Най-вероятно синдикати, протестиращи миньори и енергетици няма да откликнат на новата покана на премиера за среща утре в Раднево. Това обяви в предаването „Още от деня“ по БНТ Йорданка Германова от синдикат „Подкрепа“.

„Мисля, че няма да има такава среща. Ние от 18 август настояваме за тези срещи, на 19 септември 10 000 човека отидохме с надеждата да срещнем разбиране, така че поканите за срещи с МС са изчерпани, нашите искания са отправени към парламента и парламентарно представените партии, защото те са единствените, които биха могли към този момент, когато териториалните планове са вече в Брюксел, да откликнат на исканията на хиляди работници от отрасъла“, заяви Германова.

 

В понеделник премиерът Николай Денков направи втори опит за диалог с протестиращите. Той ги покани на разговор за конкретните стъпки на енергийния преход във въглищните региони Стара Загора, Перник и Кюстендил във вторник, 3 октомври 2023 г., в 11:00 часа в административната сграда на „Мини-Марица Изток“ ЕАД в Раднево.

 

Според Германова исканията на протестиращите по никакъв начин не намират приложение в териториалните планове. За тях тя каза, че са се запознали основно с текстовете, които касаят намаляването на мощностите.

 

„На практика с териториалните планове се цели закриване на въгледобива и енергетиката в България. И ако в предишните варианти на териториалните планове бяха по-меки мерките, то в последния вариант, който едва днес след като беше изпратен в Брюксел беше качен на сайта на Министерството на енергетиката, нещата са много по-сериозни и много по-зле от гледна точка на намаляване на мощности най-вече“, коментира Йорданка Германова.

По думите ѝ протестиращите с надежда са следили вчарашното изявление на премиера Денков, но притесненията им остават. Тя подчерта, че протестът не е политически.

 

В неделя премиерът очакваше протестиращите на среща в Министерски съвет, но никой от тях не се отзова.

 

“Трябва да има разговор, но не през мегафони, а като седнат представители на всички страни на една маса”, каза в неделя привечер акад. Денков, след като напразно очакваше някой да дойде.

 

Протестиращите миньори и енергетици категорично отказаха покана за разговори с Денков в София по-рано в понеделник и казаха, че искат той да отиде на място.

 

Те настояват до 2030 г. мините и ТЕЦ-овете да не се затварят и тогава да се мисли какво ще се прави, но всички планове да бъдат ясно разписани в документ от правителството. Другото им искане е след като плановете за справедлив преход се внесат в Европейската комисия, да се проведе широко обществено обсъждане.

 

Блокирана е АМ „Струма“ край Дупница, където протестиращите се заканиха да държат блокадата цяла нощ. Продължава да е затворена и АМ „Тракия“ в двете посоки край Стара Загора. Затворен е и пътят Харманли-Тополовград.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *