Няма шега: Лавров и Шойгу докладват на Путин! Ще има ли военен отговор?!

Свят

Все още има шанс за уреждане на кризата Русия-Нато и Русия-Украйна по пътя на дипломацията. Това стана ясно на срещата на руския президент Владимир Путин с министъра на външните работи Сергей Лавров. 

„Трябва да кажа, че все още възможностите далеч не са изчерпани“, каза Лавров и допълни, че в близките дни на различни нива ще продължи обсъждането на проблемите въпроси, а Москва е готова да се вслуша в сериозни аргументи от отсрещната страна, цитира го ТАСС. Срещата бе излъчена по телевизията.

Лавров заяви, че Русия внимателно е проучила отговорите на САЩ и на НАТО по предложенията на Москва за гаранциите за сигурност, предаде ТАСС.

„Интересува ни най-вече отговора на САЩ, защото за всички е ясно кой играе главната роля в решаването на тези въпроси в западния лагер“, заяви руският външен министър. Той добави, че отговорът на Вашингтон на руските предложения не може да удовлетвори Русия.

„Американският отговор се състои от две части. В първата част се реагира на три ключови за нас проблема, които сме посочили: неразширяване на НАТО, неразполагане на ударно въоръжение, заплашващо нас, и като цяло връщане към военната и военнотехническата конфигурация в Европа на позициите от 1997 г., когато беше подписан Основополагащият акт Русия – НАТО, в който за пръв път в този формат прозвуча задачата за гарантиране на неделимостта на сигурността“, каза той. „По тези въпроси отговорът е отрицателен, той, разбира се, не може да ни удовлетвори“.

По време на срещата с Лавров руският президент Владимир Путин нарече разширяването на НАТО на изток „безкрайно и много опасно“.

„Сергей Викторович, с Вас днес се съгласихме руското министерство на външните работи да представи становището си по отговорите, които получихме на предложенията ни към нашите американски колеги във Вашингтон и колегите от Северноатлантическия алианс в Брюксел, за организацията на въпросите, свързани със сигурността в Европа, и отговора на нашите безпокойства, свързани с безкрайното по наше мнение и много опасно разширяване на НАТО на изток – вече и за сметка на бившите съветски републики, включително Украйна“, каза Путин в началото на срещата, която се състоя лице в лице в Кремъл.

Руският президент добави, че знае, че е изготвен такъв анализ от страна външното министерство и други ведомства и министерства за реакцията на Вашингтон и Брюксел

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу от своя страна докладва на Путин, че някои от военните учения в страната вече са приключили, а други са близо до приключване, предаде Ройтерс.

Войските на почти всички военни окръзи на Русия участват в ученията, каза Шойгу.

„Ученията са мащабни, провеждат се и в Западния военен окръг, фактически във всички флотове: в Баренцово море, Черно море, Балтийско море, в Тихоокеанския флот. В тях вземат участие войските на практически всички военни окръзи, включително на Източния военен окръг, Централния военен окръг, на Северния флот“, каза Шойгу.

По-рано беше съобщено, че в съответствие с плана за подготовката на въоръжените сили на Русия за 2022 г. през януари-февруари във всички зони на отговорност на флотовете се провеждат поредица от военноморски учения под общото ръководство на главнокомандващия на руския военноморски флот генерал Николай Евменов. Общо за участие в ученията са задействани над 140 бойни кораба и кораба за поддръжка, повече от 60 летателни апарата, 1000 единици бойна техника и около 10 000 военнослужещи.

От 10 до 20 февруари се провеждат съвместни руско-беларуски учения „Съюзна решимост-2022“. Участниците в ученията отработват маневри за пресичане и отразяване на външна агресия, а също така противодействие на тероризма и защита на интересите на съюзната държава. Практическите действие на войските се провеждат на полигоните Домановски, Гожски, Обуз-Лесновски, Брестски и Осиповичски, и на летищата в Барановичи, Лунинец, Лида и Мачулишчи.

Руските съвместни военни учения с Беларус и други руски учения в близост до Украйна породиха опасения, че Русия може би се готви да нахлуе в съседната страна – нещо, което Москва нееднократно е отричала.

Шойгу докладва на Путин и за инцидента с американската подводница, която навлезе в руски териториални води край курилския остров Уруп и която не отговори на сигналите на руснаците, но напусна неразрешената зона. По думите му операцията по напускането на териториалните руски води е траяла 3 часа, а подводницата е навлязла на повече от 4 километра навътре в териториалните води на Русия.

„Съвършено непонятна и необоснована е тази активност на Изток“, коментира руският военен министър.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *