Украйна в паника: Нападнаха ни със страшна и подмолна атака преди 16-ти януари!

Свят

Украинската национална служба за киберсигурност съобщи, че сайтовете на украинското министерство на отбраната, на въоръжените сили, както и на най-големите държавните банки „Приватбанк“ и „Ощадбанк“ са подложени на силни кибер атаки, предава официалната украинската агенция УНИАН.

„През последните часове „Приватбанк“ е подложена на масирана DDoS-атака“. Има проблеми и при зареждането на сайта на „Ощадбанк“, съобщи службата на страницата си във Фейсбук.

„Бяха атакувани дори и сайтовете на министерството на отбраната и на въоръжените сили“, се казва още в съобщението.

УНИАН посочва, че при опит да се установи връзка със сайта на военното ведомство се появява съобщение „Няма връзка с този сайт“.

Службата за киберсигурност уточни, че обект на атаката срещу „Приватбанк“ е било приложението за интернет банкиране „Приват24“ и услугите му са недостъпни за потребителите. От банката съобщиха, че няма никаква опасност за парите на вложителите.

В момента останалите сайтове са недостъпни.

„Не е изключено руският агресор да е прибягнал до тактиката на дребни мръсни номера, защото като цяло агресивните му планове не работят“, заключават от Центъра за киберсигурност на украинската национална служба за сигурност.

Преди дни обаче съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан и изданието „Политико“ предупредиха, че вероятното руско нападения на 16 февруари, за което говори и президентът Байдън, може да започне именно с кибератаки, ракетни и артилерийски удари. „Вашингтон е информирал своите съюзници, че подобно нападение може да бъде предшествано от ракетни удари и кибератаки.“, написа тогава „Политико“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *