Обрат! Връщат Божков в ареста?

България отблизо

Софийска градска прокуратура е внесла днес искане за мярка „задържане под стража“ на Васил Божков по друго дело, но след решението на САС да бъде пуснат под домашен арест с гривна, прокурорите са решили да оттеглят искането си, съобщава „Труд“.

Става дума за т.нар. „криминално дело“, по което на бизнесмена в края на миналата седмица са били предявяване на обвинения за поръчкови убийства, изнудване, опит за изнасилване.

 

Тогава му е било наложено „прокурорско“ задържане до 72 часа, въпреки че той на практика е бил в ареста в очакване на днешното обжалване. Божков има обвинения и по трето „културно“ дело – за незаконно притежание на антики и пране на пари, по което в понеделник ме у определена парична гаранция от 1,5 млн. лв.

Припомняме ви, че Васил Божков изненадващо се върна в България на 25 август след като се укриваше в Дубай от края на януари 2020 г.

 

След като се завърна в България, той беше задържан, а съдът го остави за постоянно в ареста. След края на заседанието, защитата на бизнесмена съобщи, че ще обжалва решението на магистратите. В същото време той започна да дава показания за парите, които е давал като подкуп на финансовия министър по онова време Горанов. По искане на прокуратурата на Божков и близките му бе назначена и охрана.

През януари 2020 г. Божков напусна България и се укри в Дубай, за да избегне задържането си. Бяха му повдигнати 18 обвинения, свързани с убийства, пране на пари, укриване на данъци и изнасилване.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *