Огнян Минчев: Президентска република е много опасна за България! Трябва ни кротък човек, който да слуша изпълнителната власт!

България отблизо

Има нещо дълбоко сбъркано в статута и поведението на институцията „президент“ в България.

Докато личностните качества на хора като Жельо Желев и Петър Стоянов компенсираха този институционален дефицит, поведението на Росен Плевнелиев – особено след изтичането на мандата му – и на Румен Радев, говори за необходимостта мястото на институцията „президент“ в българската политическа система да бъде преосмислено.

От десетилетия витае „във въздуха“ предложението за „президентска република“ – т.е. за силен президент, глава на изпълнителната власт. За мен това е изключително опасен вариант за концентрация на властта, неподходящ за посткомунистическа страна, доминирана от олигархично управление на шепа хора зад кулисите и техните представители в публичните институции.

Мисля, че ако се променя статута на българския президент, той трябва да остане представителна фигура, избирана от парламента, за предпочитане с квалифицирано мнозинство. Така за президентски кандидати ще могат да бъдат подбирани хора, които по определение нямат силни политически амбиции за бъдеща кариера, уравновесени и с висок обществен престиж. А не както сега, българските институции и хората, които ги оглавяват, да се конфронтират помежду си.

Огнян Минчев, Фейсбук

В коментар на ИСТИНАТА ще кажем на Огнян Минчев, че Плевнелиев и Румен Радев са две напълно различни и несъпоставими величини. Народът мразеше Плевнелиев и го наричаше „прецедента“, докато Румен Радев получава обичта и симпатиите на огромната част от хората в България.

Нещо повече. Румен Радев върна на президентската институция оня смисъл, за който тя беше създадена. А тя бе направена, за да ограничава иначе неограничените пълномощия на изпълнителната власт. Затова Конституцията разпорежда президентът да се избира пряко от народа, за да има неговото доверие. По този начин, президентската институция бе създадена , за да критикува изпълнителната власт и да я връща в правия път. А когато това е невъзможно, да иска оставка. И точно това прави президентът Радев. А партийните функционери на ГЕРБ започнаха да му вменяват несъществуващи задължения. Той трябвало да бъде обединител на нацията.

Но, не казаха, че за да обедини нацията, президентът не трябва да си затваря очите пред нередностите, корупцията и далаверите на изпълнителната власт. И точно това става сега. Президентът обедини народа срещу ГЕРБ, защото не си затвори очите, не ходи на бляскави балове като кукла на конци, а поведе яростна битка срещу корумпирания герберски елит.

А какво ще стане, ако променим конституцията така, че да обезличим президентската институция?! Ами тогава няма да има кой да спре самозабравилата се изпълнителна власт, зад която стърчат дългите уши на олигархията. Така че Огнян Минчев не е прав. Той или греши, или изпълнява поръчка на ГЕРБ.

Но така или иначе, не прави сериозен анализ на нещата, който да е в полза на българския народ. Но кога ли слугите на олигархията са се грижили за народа?!

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *