Румен Овчаров изригна: Унищожаваме атомната си енергетика и евтиния ток!

България отблизо

Продаваме реакторите за „Белене“ на Украйна, добро ли е решението на депутатите?

„Не знам как да гледам на това решение – дали със смях, дали с тъга или с гняв, защото и трите неща са изключително подходящи за този случай. Ние гледаме поредния сериал от поредицата евроатлантически слугинаж с грубо предаване на националните интереси на страната.

При това този път в изключително некомпетентно и лаишко изпълнение. Лаишко от страна на познанието в енергетиката. Опитаха се да го представят все едно в Украйна има една готова централа, на която ѝ е необходимо само да ѝ боднем един реактор и тя веднага ще тръгне.

Киев няма да прави ядрена централа. По простата причина, че тези реактори са направени за нашата площадка в „Белене“. И не стават за никъде другаде. Въпросът не е, че Киев щял да прави атомна централа. Въпросът е да не направим ние. Въпросът е държавата България да няма атомна енергетика и да няма евтин ток.“

Това каза бившият енергиен министър Румен Овчаров в студиото на „Денят ON AIR“.

Той попита тези хора какво общо имат с ядрената енергетика.

„Попитайте дали някой от тях знае четирите множителя, които определят критичността на реактора. За да се изгради атомна електроцентрала, никой не започва просто да строи в празно поле. Първо се дава разрешение от Агенцията за ядрено регулиране за иск на площадка, след това се дава разрешение за начало на проектиране, после се утвърждава техническият проект. В него трябва да бъде определен не само основното оборудване като реактор, парогенератори, турбини и т.н., трябва да бъдат споменати и всички спомагателни оборудвания“, допълни Овчаров в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му едва тогава започва да се строи.

„Модификацията в АЕЦ „Белене“ е от ново поколение, с нови системи за безопасност, с нови пасивни системи за безопасност. И какво всъщност се постига с това решение? Първо – унищожаваме възможността на България да развива атомната си енергетика, второ – отваряме вратите си широко за изграждането на AP1000 в Козлодуй. И третото – в Козлодуй няма оборудване за 600 млн. евро, там има платено оборудване за 600 млн., но доставеното оборудване е за 216 млн.“, поясни бившият енергиен министър.

Овчаров припомни, че АЕЦ „Белене“ е била най-евтината електроцентрала в целия свят.

„България не може да построи руски реактор, но Украйна ще построи, това как точно ще се случи? Откъде ще дойде това оборудване, което липсва? Санкции срещу руската атомна енергетика няма. ГЕРБ 2009, 2010, 2011 година говореха как непременно трябва да завършим тази централа. 2012 спряха, 2018 година започнаха отново, сега пак спират“, възмути се той.

И подчерта, че за миналата година АЕЦ „Козлодуй“, има печалба над 5 млн.: „Американците никога не играят игри, в които губят пари.“

Той е на мнение, че България вече е в лагера на най-големите противници на Русия: „Директно се превърнахме в най-големите врагове на Русия. Все повече политиката на България се определя не в Министерството на външните работи, а в Министерството на отбраната. Защо искаме Украйна да влезе в НАТО? Те разумните хора не го искат, но нашите папагали са си заровили главите в пясъка и го искат.“

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *