Огнян Стефанов отново поля с вряла вода мераците на Борисов и проф. Герджиков да превземат президентския стол

България отблизо

Надпреварата за поста държавен глава по някакъв начин е предрешена. Резултатите са ясни още днес, за всеки, който е завършил поне 9 клас. Победата на Румен Радев изглежда логична. На балотаж второто място най-вероятно ще заеме Лозан Панов. Проф. Анастас Герджиков ще е трети.

Това не е предсказание на някой пророк, предплатена услуга на социологическа агенция или решение на задкулисието. Това е обикновен анализ на фактите, наследството на Борисов и ГЕРБ и логиката на живота, какъвто е у нас.

 

Защото:

 

Чекмеджето с пачките, златото и пищова на Борисов предопредля провала на Герджиков. Ректорът сам настъпи мина, защото ако претендираш, че си интелигентен и образован човек, би трябвало да си наясно, че въпросът: „Какво мислиш за чекмеджето?“ предполага два отговора: А/ Това е постановка на Румен Радев, вярвам на Бойко Борисов; Б/ Това е върхът на корупцията и етикет на цялото управление на Борисов и ГЕРБ. И двата отговора ще са фона на Соната №2 на Шопен… Ще платят с името си и тези от инициативния комитет, защото явно нямат сетива за стореното от предишното управление. Проф. Николай Овчаров, известен, че обяви Перперикон за център на вселената, не каза и дума за чекмеджето и корупцията, рекламирайки проф. Герджиков по Нова тв. Тъжно е хора като него да се правят, че не знаят за цианидовия ефект от подкрепата на Борисов и ГЕРБ…

 

Лозан Панов. Той е председател на Върховния касационен съд. Висшият магистрат, който се опълчи на болната правосъдна система и посочи смъртоносния вирус – главният прокурор в лицето на Цацаров, после на Гешев. Аргументира ясно и категорично нуждата от радикална съдебна реформа. Понесе тежки дари от институции и мафиотизирани магистратски и политически кръгове. Преживя отрязани агнешки главички, развити болтове на колелата на служебния автомобил, нападки, обиди, закани, тормоз върху семейството и пр. Сякаш наистина е точният кандидат за президент. Сплав от опит, знания и воля. Думите му при номинацията от „Правосъдие за всеки“ са трогнали и обнадеждили мнозина, жадуващи справедливостта и свободата да намерят свой ярък изразител.

Ще им бъде трудно – включвам и кандидата за вице-президент Мария Касимова. Популярността им е голяма в определени среди, но сякаш се простира до големите градове. Ще им стигне ли предизборната кампания да покорят нови територии?

 

Румен Радев и вицето Илияна Йотова са „стари кучета“ в тази игра. Имат цял мандат натрупан опит. Радев разполага и с вдигнатия юмрук, за който е обвиняван от опонентите постоянно, но който всъщност не бе за да проповядва насилие, а като символ за борба и победа. Борба с мафията, корупцията и мутрите, които ограбиха страната и българите. Разпознаваем е, хората на протестите му симпатизираха не само заради прокурорското нахлуване на „Дондуков“ 2, а защото застана до тях и се солидализира с исканията за оставки на Борисов и Гешев.

 

Днес той има предимство, осигурено му от най-големия му враг – Борисов и върхушката на ГЕРБ. Злобните и нескончаеми атаки срещу него го превърнаха в жертва. Хората винаги подкрепят жертвата и негодуват срещу агресора. Виктимологията учи, че в един момент жертвата се превръща в защитник на други жертви. В този период е Радев. Проблемът е след време, когато натрупала сили и самочувствие, жертвата може да заеме мястото на насилника. Било с цел отмъщение или нещо друго. Въпреки непрестанните обвинения на ГЕРБ, Радев е далеч от третата фаза, ако въобще стигне в нея.

Но и не е безпогрешен – нека сме честни. Тесният кръг около него понякога влияе на процеса на взимане на решения, които невинаги са обосновани по линия на гражданския интерес.

 

Ако трябва да обобщим:

 

Кандидатът на ГЕРБ влачи непосилна тежест заради 12-годишния ценностен, икономически, морален и правен разпад на страната. Тя е най-изостаналата в Европа, с най-бедно, болно, умиращо и неграмотно население, с най-много емигриращи в чужбина. Последна по върховенство на правото и свобода на словото и медиите. Но първа по корупция.

 

Ректорът на СУ е изучавал и превеждал Аристотел и със сигурност знае неговата мисъл, подходяща и за всеки гласоподавател: „Умът не е само знания, но и умението да приложиш тези знания в живота“.

Герджиков избра да плати чужди сметки.

 

Лозан Панов – идеалният кандидат, с недостиг на популярност в масовия смисъл.

 

Румен Радев и Илияна Йотова най-вероятно ще се поздравят с втори мандат, ако не направят сериозни грешки. Но защита от грешки никой не гарантира.

 

Понякога загубата е по-важна от победата. В случая загубата на кандидата на ГЕРБ и Борисов ще е равна на победа за голяма част от българското общество – важна крачка в раздялата с нещо лошо за България.

 

Огнян Стефанов

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *