Огромен скандал! Добрев изригна: На хранилката на „Лукойл“ има членове на кабинета и министри

България отблизо

„Хранилката на „Лукойл“ се оказва много голяма. На нея има председатели на ПГ, членове на кабинета и министри“.

 

Тези скандални факти изнесе депутатът от ГЕРБ Делян Добрев на брифинг пред журналисти в отговор на изявлението на ПП-ДБ от по-рано днес.

Коалицията ПП-ДБ заяви, че е против свикването на извънредно заседание в Народното събрание утре за евентуалното преодоляване на ветото на президента върху Закона за енергетиката. Причината – все още България е в предизборна кампания.

Добрев показа документ, който гласи, че от 31 октомври тази година правителството трябва да започне да събира пари от „Лукойл“. Депутатът от ГЕРБ каза, че това трябва да бъдат близо 3 млн. лв. на ден и да ги разпределя на хората по програма.

„Това са въпросните 73 стотинки. Ето тези текстове не искат колегите управляващи да приемат, защото те нарушават финансовия интерес на „Лукойл“ и то с 3 млн. лева на ден“, каза още Добрев.

Делян Добрев припомни законът, който бе приет януари месец и гласеше, че „Лукойл“ трябва да внася 70% от печалбата във фонда за енергийна сигурност. От този фонд средствата трябва да се връщат на българските граждани.

„На всички нас, които плащаме по три лева и вече над три на бензиноколонката“, коментира депутатът от ГЕРБ.

Вече 10 месеца, два поредни кабинета, 5 месеца служебен, 5 месеца кабинет на „Промяната“ не изпълняват закона“, категоричен бе Добрев.

По думите му „всички тези на хранилката“ сами са се издали, защото връщането на пари на хората е трябвало да започне от следващия вторник.

Дори да има заседание в петък без участието на ПП-ДБ, за отхвърляне на ветото са необходими 121 гласа. ГЕРБ и ДПС имаме 105. Твърдо подкрепяме този текст и днес ще внесем останалите текстове, за да има по-голяма конкуренция и да могат да паднат цените на горивата“, поясни той.

„Имам чувството, че участваме в различни срещи с „Промяната“. Вчера говорихме едно, един час по-късно беше друго, а днес не остана нищо от уговорките, които направихме вчера. Всеки път, когато ги заплашим с отнемане на дерогацията, те изпищяват по такъв зловещ начин, че са готови на всичко само и само да се откажем от нашите намерения за отнемане на дерогацията“, каза Добрев.

Депутатът от ГЕРБ каза още, че законът от януари и срокът от 31 октомври 2023 г. са били предмет на споразумението между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ от понеделник сутринта.

 

„От следващия вторник трябваше да започнат да се изплащат на хората по 73 ст. на литър бензин и дизел. Ако няма заседание, ако не успеем в петък да отхвърлим ветото, това означава, че даваме още седмици на „Лукойл“, защото ветото ще остане за след изборите“, поясни Добрев.

 

„По 3 млн. лева на ден, ако се забави отхвърлянето на ветото със 7 дни, означава, че са подарили на „Лукойл“ 21 млн лв.“, пресметна депутатът. 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *