Огромен скандал: Немски вицеадмирал хвърли оставка след думи за Путин и за Крим!

България отблизо

Командващият Военноморските сили на Германия вицеадмирал Кай-Ахим Шьонбах подаде оставка, след като беше подложен на критики, защото заяви, че Владимир Путин иска уважение и Киев никога няма да си върне анексирания от Москва полуостров Крим, съобщи БТА, позовавайки се на световните агенции.

„Поисках от министърката на отбраната Кристине Ламбрехт да ме освободи незабавно от заеманата длъжност“, се казва в изявление на вицеадмирала. Министърката прие искането. Освен това вицеадмиралът беше нарекъл глупост идеята, че Русия иска да навлезе в Украйна.

„Това, което Путин иска, е да бъде уважаван“, заяви военният във видеозапис, разпространяван в интернет, който беше заснет на среща на група за анализи, провела се в петък в Делхи. „Лесно е да му се даде уважението, което иска и което вероятно заслужава“, добави Шьонбах. Той определи като глупост идеята, че Русия иска да започне инвазия в Украйна.

Пред експерти от Индийския институт за изследвания и анализи на отбраната (IDSA) като каза, че „Кримският полуостров си е отишъл и никога няма да се върне. Това е факт”.

Следобед германският посланик в Киев беше призован във външното министерство по повод изявлението на генерала, което украинските власти окачествиха като „напълно неприемливо“.

Официалният представител на украинското външно министерство Олег Николенко, заяви в събота:
„Кримският полуостров може да бъде изгубен само във въображението на германския вицеадмирал. Крим със сигурност ще се върне благодарение на упоритите усилия на Украйна и нейните партньори, които ще покажат решителност в противопоставянето на държавата-агресор. В тази връзка искаме обяснение от германското правителство, как думите на командващия ВМС корелират с последователната подкрепа на Германия за Кримската платформа”, каза Николенко.

Украинското външно министерство също изрази изненада от думите на Шьонбах за „необходимостта от възстановяване на диалога с Русия”.

„Дори опитът да разбере Путин от страна на командващия германския флот има своите морални, политически и опасни граници. В този случай тези граници са грубо нарушени“, обяви украинското външно министерство.

Външният министър на Украйна Дмитрий Кулеба смята, че изявленията на различни институции и длъжностни лица в Германия са в противоречие с официалната подкрепа за Украйна. Думите са по повод и на интервюто във
„Франкфуртер алгемайне зонтагсцайтунг” на премиерът на Бавария и председател на Християнсоциалния съюз Маркус Зьодер, който заяви, че присъединяването на Украйна към НАТО още дълго време няма да бъде на дневен ред.

„При всички справедливи критики по адрес на Русия Западът трябва един ден да отговори на ключовия въпрос – планирано ли е разширяването на НАТО в Украйна? Разбира се, на Русия не трябва да се позволява да диктува правилата. Независимо от това обаче отговорът трябва да бъде даден. От моя гледна точка е ясно – разширяването на НАТО на изток с Украйна няма да бъде в дневния ред дълго време”, посочи Зьодер, цитиран от БГНЕС.

Зьодер каза, че Северноатлантическият алианс не е заплаха, но в същото време призова да се отбележи, че въпросът за неговото разширяване буди загриженост в Русия.

Баварският премиер също така припомни, че НАТО е ангажирана със защитата на своите членове.

„Но това не се отнася до Украйна, това не е работа на НАТО. Трябва да се определи стратегия, която ще отчете това и също така ще защитава териториалната цялост на Украйна. Русия е сложен партньор, но не е враг на Европа, повечето немци искат стабилни и мирни отношения с Руската федерация”, посочи Зьодер.

Неотдавна украински официални лица реагираха по същия начин гневно и на думи на българския президент Радев, който заяви по време на предизборната си кампания за втори мандат, че Крим е руски.

След гневната реакция от страна на Украйна в събота, вицеадмирал Кай-Ахим Шьонбах се извини, като нарече изказванията си необмислени. „Това беше очевидно грешка“, добави той в Туитър.

В изявление по-късно вечерта той обясни, че е подал оставка, „за да не нанесе допълнителни вреди на германския флот и особено на Федерална република Германия“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *