Йотова стресна правителството: Нямате време, решавайте проблемите иначе пак ще ходим на избори!

България отблизо

Критика към правителството на Кирил Петков отправи вицепрезидентът Илияна Йотова в първото си телевизионно интервю от втория мандат. Тя призова за по-голяма подреденост в посланията и в действията на четворната коалиция, и да се прави така, че добрите решения да бъдат взети час по-скоро.

„Те имат 100 дни, но нямат 100 шанса – ако ли не – тази коалиция ще си замине и ще ходим на нови избори. Трябва добрите решения да бъдат взети час по-скоро както във вътрешнополитически план, така и във външнополитически“, каза Илияна Йотова.

И добави: „Трябва да има малко по-голяма подреденост в действията на правителството. Някой министър си предлага някакъв закон, без да се координира с останалите. Може би защото е сложно в четворна коалиция. Имат 100 дни, но нямат 100 шанса“.

Според нея е добре, че БСП влезе в управлението.

„Участието на БСП в коалицията ще бъде успешно, когато партията влезе със своите политики, а не с личности. Не се интересувам от отношенията Радев-Борисов или от Радев-Нинова, такъв тип сериал не ми е интересен. Не съм спокойна от това, което се случва в БСП, резултатите от изборите го показват. Дали една партия ще излезе напред, зависи от нея“.

Вицепрезидентът коментира и отношенията Русия-НАТО и настоя, че Черно море трябва да остане свободна територия.

„Само учения, никакви други ангажименти, военни части да се местят от една точка в друга и от двете страни. България трябва да се отърси от васалното си поведение по отношение на външната политика, по отношение на мястото на страната в Европейския съюз“, добави тя.

„За нероден Петко не искам да говоря и няма желание за какъвто и да било проект, нагледахме се на много проекти“, каза Йотова в отговор на въпрос дали президентската институция готви нов ляв политически проект, който да сложи край на „Позитано“ 20.

За Йотова е по-важно да има резултати в коалицията, а не кой какво прави вътре в нея. На вицепрезидента има неща в коалицията, които не и допадат, като трябва малко по-голяма подреденост в посланията и в действията на министрите.

„Много данайци ще се опитат да забият ножа в коалицията, ще има и много хора, които ще свалят звезди на управлението, ще има опоненти, опозиция и за това гледам с желание да се подпомага коалицията, да се прави така, че добрите решения да бъдат взети час по-скоро“, категорична бе Илияна Йотова.

Тя обясни, че много неща се научават за 5 години и на президентската двойка и е било много трудно през първия мандат. Според нея Бойко Борисов не се е интересувал какво се случва извън страната и как се гради българският външен имидж. Народното събрание беше изпразнено от всякакво съдържание от правителството на ГЕРБ, посочи Йотова.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *