Огромна военна колона тръгна от Ирак в помощ на Хамас, Байдън каза условието за преговори! И Видео

Свят

Силите на Хашд аш-Шааби, популярни отряди в Ирак, засилиха дейността си в отговор на нарастващото напрежение в региона.

Огромна колона от тези сили, дълга около три километра, започна да се придвижва към Ливан. Основната цел на този марш е подкрепата за Хизбула и Хамас, които участват в редица конфликти в Близкия изток, съобщават световните издания.

Според наличните данни конвоят се състои от около сто машини, оборудвани с ПТРК (противотанкови ракетни системи) и друго стрелково оръжие.

За потвърждение на тази информация са публикувани видеозаписи, на които ясно се виждат движещи се автомобили с лека военна техника.

Експертите смятат, че активизирането на силите на Хашд аш-Шааби може да означава сериозно влошаване на ситуацията в Близкия изток.

Преговори за прекратяване на огъня между Израел и „Хамас“ ще бъдат възможни само ако палестинското ислямистко движение освободи всички заложници, които взе на 7 октомври, заяви днес президентът на САЩ Джо Байдън, цитиран от Франс прес.

„Заложниците трябва да бъдат освободени, тогава ще може да говорим“, каза Байдън на събитие в Белия дом в отговор на журналистически въпрос дали подкрепя сделка на принципа пускане на пленници в замяна на спиране на враждебните действия.

Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк обаче призова за незабавно примирие по хуманитарни причини.

„Човечността трябва да е на първо място“, аргументира се върховният комисар на ООН по правата на човека. Той изтъкна, че е необходимо примирие, за да може „да бъде спасен животът на цивилни чрез бърза и ефективна доставка на хуманитарна помощ за (ивицата) Газа“.

Ето видеото

Източник БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *