Окончателно! Затварят ни до 30 април! После може още

България отблизо
До 30 април се удължава извънредната епидемична обстановка у нас. Затворените заради мерките у нас заведения ще отворят на 1 март.

Това стана ясно по време на днешното извънредно заседание в Министерския съвет и последвалата след него среща между здравните власти и ресторантьорите.

Два варианта стояха на масата. Единият е браншът да заработи отново още в началото на месец февруари, но с вечерен час и капацитет от 50%. Ако има влошаване на епидемичната обстановка у нас обаче и съответно ръст на потвърдените случаи на COVID-19, заведенията отново ще преустановят дейност.

Другият вариант е секторът да отвори на 1 март, а дотогава да се подкрепят със средства, отпуснати с нотификация.

“По-голямата част от въпросите за решаване обаче са по-скоро икономически и не са за разговор с министъра на здравеопазването. Ние се разбрахме, че ще имаме неговата подкрепа във връзка с една предстояща среща с икономическия екип на премиера и самия него”, посочиха пред журналисти представители на бранша.

Здравният министър се е ангажирал до края на месец януари да бъдат изплатени всички помощи и компенсации за всяко едно заведение в страната.

“Ние най-много настоявахме не кога да отваря и кога да затваря, това не е наша работа. Ние искаме да ни компенсират както ги компенсират в Европа и да имаме предвидимост. Той каза, че ще съдейства”, допълниха от сектора.

Новината за отварянето на заведенията от 1 март идва след заявката на бранша за национален протест. По-рано миналата седмица бе отправено и предупреждение, че секторът ще заработи, въпреки забраните.

“Понеже се появиха спекулации кое е приоритет и кое не е – всичко ни е приоритет. Всяко предприятие ни е приоритет, всеки зает ни е приоритет. И ако някъде се налагат ограничения, това е не защото имаме снизходително отношение към който и да е било сектор. Това е единствено в случая, когато работата на един влиза в конфликт със здравеопазването и създава рискове за здравето и живота“, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Думите на Дончев идват след изказването на здравния министър проф. Костадин Ангелов, който заяви, че в момента заведенията не са приоритет. Последав реакция в социалните мрежи и остър коментар от страна на рапъра Христо Петров, познат като Ицо Хазарта.

Правителството отчете близо 2 милиарда лева, които са били отпуснати като помощ за бизнеса и запазването на работни места в България от началото на пандемията. Според данните на Министерството на труда и социалната политика разплатените по мерките средства възлизат на около 1 милиард лева, а с тях са били запазени 300 хиляди работни места.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *