ООН настоява: Руските торове и зърно трябва да стигнат до световните пазари безпрепятствено!

Свят

Генералният секретар на ООН се опасява, че глобална продоволствена криза може да има още следващата година

Руските торове и селскостопански продукти трябва да могат да достигат до световните пазари „безпрепятствено“ или глобална продоволствена криза може да ни удари още през следващата година, каза генералният секретар на ООН Антонио Гутериш в събота.

„Важно е всички правителства и частният сектор да си сътрудничат, за да ги доставят на пазара“, каза той в Съвместния координационен център в Истанбул. СКЦ наблюдава изпълнението на споразумението за износ на украинско зърно, подписано през юли от Киев и Москва с ООН и Турция като гаранти.

Споразумението също така гарантира на Русия правото да изнася своите селскостопански продукти и торове въпреки западните санкции. „Това, което виждаме тук в Истанбул и в Одеса, е само по-видимата част от решението. Другата част от тази пакетна сделка е безпрепятственият достъп до световните пазари на руски храни и торове, които не са обект на санкции“, каза Гутериш. Той добави, че въпреки това руският износ на торове и селскостопански продукти все още е изправен пред „пречки“.

„Без торове през 2022 г. може да няма достатъчно храна за 2023 г. Получаването на повече храна и торове от Украйна и Русия е от решаващо значение за по-нататъшното успокояване на стоковите пазари и по-ниските цени за потребителите“, каза той.

Гутериш пътува тази седмица до Украйна, където се срещна с президентите на Украйна и Турция, Володимир Зеленски и Реджеп Ердоган в западния град Лвов в четвъртък. Той се отправи към южния град Одеса в петък. По-рано в събота той посети кораба за първа помощ, нает от ООН за транспортиране на украинско зърно, който трябва да мине през Мраморно море.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *