Опита ли Ива Митева да създаде конституционен Франкенщайн и с каква цел?! Ето мнението на експертите!

България отблизо

Председателят на 46-о Народно събрание Ива Митева увери медиите, че не е опитала да създаде конституционен „Франкенщайн“ с излизането си от зала, точно преди гласуване на заявлението за оттегляне от изборна длъжност на кандидат премиера на ИТН Пламен Николов.

 

Митева обясни, че принадлежи към ПГ на ИТН и нейното решение било такова – да напусне пленарната зала заедно с хората на Слави Трифонов. Още сутринта имало подготвен проект за решение за оттеглянето на Пламен Николов, който е трябвало да подпишат всички парламентарни групи, но две от тях не искали – ГЕРБ и ДПС, посочи Митева. Как може да избирате или да не избирате някого като той се е оттеглил и не иска да участва в процедурата, недоумява Митева.

Тогава Митева се ядосала и смачкала проекта за решение и казала на депутатите: „Ако ще се играе, ще се играе честно. И когато сме поели ангажимент, всички трябва да сме единни. Това показва за пореден път, че ние вчера водим едни разговори, разбираме се за нещо, а след това всеки се опитва да си играе своята игра. Съжалявам, но аз също няма да участвам в тази игра.“

Митева отново потвърди тезата си от вчера, че е било нужно само едно писмо до президента Румен Радев, че Пламен Николов се оттегля като кандидат за премиер от ИТН, а не да бъде писан и създаван проект за решение. „Аз реших да не участвам, защото смятам, че това решение не беше нужно“, подчерта Митева.

А ето и мнението на експертите:

Запитани от медиите, конституционалисти потвърдиха, че след като посоченият с решение на парламентарната група на ИТН за премиер Пламен Николов е връчил, подготвеното от „Има такъв народ“ проекто правителство в ръцете на президента, и след като президентът Радев е внесъл това проекто правителство в Народното събрание за гласуване, отговорността вече е в парламента. Той трябва да се произнесе със свое решение дали избира или не избира предложенията за премиер и правителство.

И гласуване по отказа на предложения за премиер Пламен Николов трябва да има, поради простата причина, че президентът не може да решава вместо парламента. След като процедурата е внесена в Народното събрание, то трябва да я финализира. Със свое решение. Което и стана.

Експертите са на мнение, че и Конституционния съд ще реши по този начин казуса, защото процедура, внесена в НС, трябва да се финализира от НС с гласуване. Иначе тя увисва във въздуха, без решение. И ако беше изпратено само едно писмо до президента, както е предлагала Ива Митева, то парламентарната група на ИТН може след време да претендира, че мандата на Пламен Николов не е завършен, понеже няма решение на Народното събрание. И следователно, Николов е все още кандидат-премиер.

А ако той е кандидат-премиер, не може да се избира друг кандидат за тази длъжност.

Тоест, който е замислил казуса с оттеглянето на Пламен Николов да се финализира само с писмо до президента, е имал наум да осуети работата по третия мандат.

Искал е да стопира възможността, евентуално да се реализира третия мандат. Това, според експертите, е тайният замисъл на този скеч, който се е разиграл с оттеглянето на Николов от мандата.

А това си е конституционен Франкенщайн, чиято цел е била допълнително да се затормози дейността на законодателната и изпълнителната власт в България.

Сега, обаче, това не може да се случи, защото НС има решение по казуса.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *