Опозиция и управляващи в Италия са единни, че страната трябва да напусне ЕС!

Свят

Бившият италиански вицепремиер и главен опозиционен лидер Матео Салвини заяви, че се налага Италия да обмисли напускане на Европейския съюз, след като страната спечели битката си срещу избухването на коронавируса.

Като аргумент за това той посочи пълната липса на  каквато и да е подкрепа от страна на европейските институции, въпреки нееднократните молби на Италия. Както и отхвърлянето от страна на блока, на идеята за помощ от Европейската централна банка, която да смекчи разрушителните удари върху икономиката, вследствие на тази вирусна пандемия.

„Първо нека да победим вируса, след това да помислим отново за Европа. И, мисля, че е време да кажем довиждане. Без дори да благодарим “, написа той в своя акаунт в Twitter, цитиран от БГНЕС и Нова телевизия.

Лидерът на опозицията отбеляза, че са били необходими 15 дни, за да се оцени кой ще помогне и как, „докато хората умират“, сравнявайки Евросъюза със „свърталище на змии и чакали“.

Междувременно той благодари на всички италиански кметове от север на юг, без значение от политическата им природа.

По време на видеоконференция по-рано във вторник, шефката на Европейската централна банка Кристин Лагард помоли министрите на финансите от еврозоната сериозно да обмислят еднократна емисия на съвместен дълг от „коронаоблигации“.

Но… тази „идея“ се посрещна на нож дори от управляващите в Италия.

„Те искат да затънем в дългове, за да могат да ни накажат“, каза италианският министър на промишлеността Стефано Патуанели в тази връзка, докато министърът на външните работи Луиджи Ди Майо заяви, цитиран от epicenter.bg, че „Европа трябва да бъде много по-солидарна и по-справедлива“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *