Става страшно: Русия постави ултиматум на ЕС и НАТО! Ето какво каза Москва!

Свят

Ако ЕС и НАТО искат възстановяване на добрите отношения с Руската федерация, трябва да променят коренно сегашния си подход и незабавно да пристъпят към всеобемащ диалог.

Най-напред трябва да бъдат изоставени хулиганските опити за придвижване към границите на Русия, както и безсмислените санкции, които пречат не толкова на РФ, колкото на ЕС и световната икономика.

Това заяви заместник-министърът на външните работи Александър Грушко в кулоарите на Мюнхенската конференция за сигурност.

Според него, възстановяване на добрите отношения е възможно само в случай на коренни промени в политиките на две ключови европейски институции – НАТО и Европейския съюз.

Така че първо, ЕС трябва да демонстрира много и конкретни промени в подхода си към Русия, каза Грушко. Настоящите принципи и действия на Европа по отношение на Русия, одобрени още от върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, „дори и с най-голямо преувеличение не могат да бъдат описани като някаква стратегия или разумна политика“.

Второ, НАТО трябва да спре да се съсредоточава върху „сдържането“ на Русия, опитвайки се да я включи в система за сигурност, характерна повече за Студената война, отколкото за мирни условия, подчерта заместник-ръководителят на руското външно министерство. Той припомни, че по инициатива на алианса са прекратени всички проекти за политическо сътрудничество, които подобряват сигурността в страните членки на Съвета Русия-НАТО.

По неговите думи, увеличаването на военния потенциал на НАТО на „източния фланг“ е безсмислено разходване на бюджетни средства от страна на европейските държави.

Като трета точка, Грушко призова европейските страни да покажат повече независимост в отношението си към Русия и да не се поддават на влиянието на Вашингтон, ако там продължават да се противопоставят на нормализиране на диалога с Москва. „Европейците трябва да преразгледат отношението си към Русия, което САЩ им налагат по много начини“, каза той.

Припомняме, че френският президент Макрон, изказвайки се на конференцията по сигурността в Мюнхен каза, че Русия не трябва да бъде блокирана и игнорирана. Според него, Европа се нуждае от диалог с Русия, чиято цел трябва да бъде уреждането на замразени конфликти, развитие на киберсигурност, както и други приоритети съобщава вестник „Взгляд“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *