Орбан: Унгария няма да напусне ЕС, а ще превземе Брюксел

Свят

Унгария не възнамерява да напуска Европейския съюз, но иска да постигне промени в него, като за целта трябва да „превземе Брюксел“. Това каза в интервю за списание Mandiner премиерът на Унгария Виктор Орбан.

Отговаряйки на въпроса дали Унгария ще напусне Европейския съюз, той каза: „Няма да напусне, ще влезе. Влезте! Моят план не е да напусна, а да превзема Брюксел“.

Унгарското правителство многократно е заявявало, че очаква промени в ръководството на ЕС след резултатите от изборите за Европейски парламент, които трябва да се проведат през юни 2024 г. Будапеща им отдава голямо значение и се надява те да укрепят позициите на десните партии в Европа.

Будапеща няма да позволи на ЕС да започне преговори за присъединяване на Украйна. Дори, ако Унгария е единствената страна в блока с такава позиция. Европейският съюз е напът да направи ужасна грешка, която трябва да бъде предотвратена. Дори и 26-те останалите страни-членки на ЕС  да искат да я направят, а само ние ще бъдем против”, добави още Орбан.

“Но поради войната, по геостратегически, така да се каже, политически причини, все още е необходимо да започнем преговори. Според мен това е грешка”, каза Орбан.

На 8 ноември Европейската комисия препоръча започване на преговори за присъединяване към ЕС с Украйна и Молдова. Официално решение за стартиране на процеса ще бъде обсъдено от участниците на срещата на върха на ЕС в Брюксел на 14-15 декември. Може да се приеме само с единодушие. Унгарското ръководство последователно се противопоставя на това.

Унгарският премиер Виктор Орбан добави още, че не смята скорошния си разговор с украинския президент Владимир Зеленски за пълноценна среща: „Не бих го нарекъл среща, но президентът на Украйна имаше какво да ми каже. Използвахме възможността и разменихме няколко думи един с друг.”

 

След тази среща, проведена в Буенос Айрес на 10 декември, прессекретарят на министър-председателя на Унгария Берталан Хаваси каза, че на срещата е бил повдигнат по-специално въпросът за приемането на Украйна в Европейския съюз. Тогава Орбан отбеляза, че страните членки на ЕС непрекъснато обсъждат тази тема, поясни Хаваси.

Източник: „Труд“

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *