Ответен удар! Цацаров скочи на Елена Йончева, поиска й имунитета

България отблизо

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане в Народното събрание за снемане на имунитета на шестима депутати: двама от БСП – Елена Йончева и Георги Михайлов, трима от „Воля“ – Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Хрисов и един от ГЕРБ – Борис Кърчев.

Журналистът и депутат Елена Йончева е обвинена в изпиране на пари в особено големи размери, твърдят от прокуратурата.

 

Въз основа на постъпил сигнал от народни представители и след извършена проверка, в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за такова престъпление – за извършени финансови операции с парични средства, присвоени от „КТБ“ АД (в несъстоятелност) и са прикривани чрез офшорна компания – „Далий Трейдинг Лимитид“ действителните права върху парични средства на „КТБ“ АД в особено големи размери, за които се знае или предполага, че са придобити чрез престъпление по чл. 203 НК и случаят е особено тежък.

Другият народен представител от БСП Георги Михайлов е обвинен в умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни договори.

В СГП са постъпили материали от извършена проверка от отдел „Икономическа полиция“ на СДВР, с предложение за образуване на досъдебно производство. От тях, както и от приложените договори за доставка на медикаменти и консумативи, е видно, че към 31.05.2018 г. задълженията на Специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания – София (СБАЛХЗ ЕАД) към всички доставчици са в общ размер на 24 359 808 лв.

В хода на проверката от служителите на СДВР е установено, че за периода 07.05.2015 г. – 19.04.2017 г. директор на болницата и управител на търговското дружество е бил Георги Михайлов, като в това качество той е сключил преобладаващата част от договорите, последица от които е посоченото финансово състояние на лечебното заведение.

Спрямо лидерът на „Воля“ Веселин Марешки и другие двама депутати от неговата партия са повдигнати и предявени обвинения за изнудване.

По предявено предно искане на главния прокурор, всеки от тримата народни представители е изразил писменото си съгласие за снемане на имунитет. Понастоящем делото е прието по компетентност от Специализираната прокуратура, като наблюдаващият прокурор, с оглед събраните доказателства, е приел, че са налице основания за привличане към наказателна отговорност на Веселин Марешки, Кръстина Тодорова и Пламен Христов и за сговаряне на извършване на престъпления, чрез които се цели да се набави имотна облага. Даденото вече съгласие от народните представители не включва и обвинението за това престъпление и е необходимо повторно сезиране на парламента.

Обвиненията касаят дейност на Веселин Марешки като съдружник и управител на „Фармнет“ ООД – Варна, а на Кръстина Таскова и Пламен Христов като регионални мениджъри, свързана с отправени заплахи за увреждане на имуществото към собственици на аптеки, с цел те да бъдат принудени да поемат имуществени задължения – да закупуват лекарства и лекарствени средства само от „Фармнет“ ООД, при неизгодни за тях условия (по-високи цени спрямо другите доставчици).

Депутатът от ГЕРБ Борис Кърчев е обвинен в избягване на установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери.

В резултат на подадени сигнали от гражданин и НПО е започнала проверка, която е установила достатъчно данни за извършено от Борис Кърчев данъчно престъпление – затова че през месеците юни – юли 2015 г. в гр. Стара Загора, като управляващ „Би Би Си Кейбъл“ ООД избегнал плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 320 000 лева ДДС, като потвърдил неистина в подадена Справка – декларация по ЗДДС и използвал документи с невярно съдържание – отчетни регистри и данъчни фактури и приспаднал неследващ се данъчен кредит.  В хода на проверките е установено използването на сходна практика за избягване, установяване и плащане на данъчни задължения в особено големи размери и от „КТВ“ ООД. Управляващ съдружник в дружеството от създаването му на 24.03.2005 г. до 24.08.2016 г. е бил Борис Кърчев.

Вести.бг

Tagged

1 thought on “Ответен удар! Цацаров скочи на Елена Йончева, поиска й имунитета

  1. След толкова години мълчание, кой ли ни даде зелена светлина за действие? Съвестта? Човещината? Или клетва за вярно служене на Родината? Дано правдата да възтържествува! Всички сме равни, тръгнахме от пелените!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *