Отоново! Удължават извънредната обстановка в страната! Вижте какви са мерките

България отблизо

Здравният министър Кирил Ананиев дава извънреден брифинг заедно с шефа на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, проф. Тодор Кантарджиев и доц. д-р Ангел Кунчев във връзка с епидемичната ситуация в страната.

Имаше много запитвания къде, кога и как се носят маските, затова сега ще дадем яснота. Когато става въпрос за професионална изява – когато човек е говорител например или дава пресконференция, тогава е позволено той да не носи предпазно средство на устата си“, заяви доц. Кунчев.

„Срещнахме се с премиера Борисов, Щаба, министърът на финансите и Томислав Дончев. Срещите ни ще продължат и занапред, за да правим анализ на ситуацията в страната. Анализираме всички критерии и показатели“, поде здравният министър.

За  последното денонощие има 63 нови случая у нас на заразени с коронавирус, при направени 923 теста. 23 от случаите са в столицата. К-19 е взел 5 жертви за последните 24 часа в страната. „Взехме решение да продължим извънредната епидемична обстановка в страната с две седмици. Идеята е да запазим възможността на министъра на здравеопазването да издава заповеди, с които да се създадат условия за намаляване на разпространението на коронавируса“, каза той.

По думите му вече ще бъде засилен контролът на мерките. „Препоръчваме на областните щабове да засилят контрола на територията на своята област и при необходимост да въведат нови мерки, съобразявайки се с обстановката в съответния регион“, каза Ананиев. „Български екип е много близо до откриване на лекарство срещу коронавируса“, добави той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *