Отчаян опит на БНБ: Върху част от българските евромонети ще пише “стотинки“, а на 2 евро – “Боже, пази България“

България отблизо

„Управителният съвет на БНБ се обедини около идеята да бъде възпроизведен дизайнът на настоящите разменни монети, което ще осигури приемственост в използваните парични знаци и ще улесни припознаването на новата валута от българските граждани, а именно: Мадарският конник – на малките монети; Св. Иван Рилски – на монетата от 1 евро; и Паисий Хилендарски – на монетата от 2 евро„, съобщава управителят на БНБ Димитър Радев в интервю за БТА.

Това решение идва на фона на новото социологическо изследване на „Галъп“, според което почти 72% от хората в България не искат да се бърза с въвеждането на еврото. Значи БНБ е в отчаяние и се чуди как да направи евромонетите по-приемливи за българските граждани.
Това обаче няма как да стане, понеже голяма част от работещите и пенсионерите живеят в недоимък, а въвеждането на еврото ще намали наполовина и без това жалките им доходи, а цените ще останат същите като сега или ще се увеличат.
Това вещае още повече бедност и безизходица, срещу което хората в България се противопоставят категорично.

Върху националната страна на българските евромонети се предвижда да бъде изписана на кирилица думата „България“, както и думата „евро“ (за монетите от 1 и 2 евро) и „стотинка“, съответно „стотинки“ (за монетите от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента).

Върху гурта на най-голямата монета от 2 евро се предвижда да бъде изписан текст на кирилица „БОЖЕ, ПАЗИ БЪЛГАРИЯ“, което е в съответствие с българските исторически традиции в монетосеченето, допълва той.

Предстои изработването на художествените проекти, които ще бъдат внесени в Координационния съвет за подготовката на България за членство в еврозоната. След окончателното им одобрение, проектите ще бъдат представени на Съвета на Европейския съюз, Европейската комисия и страните членки от еврозоната.

Гуверньорът посочва инфлацията и икономическия растеж като рискове пред страната при евентуално въвеждане на еврото, върху които влияят не само външни фактори, но и вътрешни, по-конкретно – развитието на монетарните и фискалните условия в страната.

Източник: OFFNews.bg

 

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *