От БСП са категорични: България не е готова за еврозоната! А ГЕРБ са жалки в слугинажа си!

България отблизо

Обикновените хора отдавна се чудят как може страна като България, която Западът упорито нарича най-бедната държава в Европа, да кандидатства за членство в клуба на най-богатите европейски страни?!

И парадоксалното е, че еврозоната или така наречения „клуб на богатите“, изобщо не обръща внимание на този факт. И дори, ако се вярва на финансовия министър Горанов, вече имало политическо решение за приемане на България в този „клуб“.

Решение, ама политическо. И защо мислите, че е политическо?! Ами защото няма как да е финансово или икономическо. По простата причина, че ние изобщо не сме готови за членство в еврозоната. Защото там, ние ще бъдем поредната мърлява кокошка, която страните членки на еврозоната ще схрускат на закуска.

Ще попитате ама откъде знаем, че ще поискат да ни изядат, тоест да ни унищожат?! Ами огледайте се и се ослушайте. Тези от еврозоната още от сега искат да си ликвидираме валутния борд! Защото никой не вярва, че Менда Стоянова сама, по своя инициатива ще тръгне да прави поправки в закона за БНБ, които поправки на всичкото отгоре дават право на всеки филанкишия от еврозоната да ни променя най-важния финансов стабилизатор – фиксирания курс на лева към еврото, който ние наричаме валутен борд. Повече от ясно е, че Менда изпълнява нарежданията на своите западни господари.

А още не сме влезли в така наречената еврозона. Представете си какво ще стане, ако сме толкова глупави, че наистина влезем и се оставим на „милостта“ на западните ненаситни за пари и власт политици и бизнесмени?!

Кристиян Вигенин заяви от името на парламентарната група на БСП, че национално отговорно действие ще бъде, предложението на Менда Стоянова за промяна в Закона за БНБ да бъде изтеглено”. Той обясни, че когато се обсъждат въпроси,засягащи същината на функциониране на българската държава, а именно възможна промяна на валутният курс, който 25 години не е променян, на тъмно да се правят такива предложения е жалък подход. България може да се присъедини към валутния съюз, но едва, когато е готова. Защото да се присъединим преди това ще бъде самоубийство.

„С това, което правите, създавате страхове. БСП е достатъчно отговорна партия, за да не създаваме допълнителни страхове, но в последните дни всеки от нас получава десетки обаждания- какво се случва, ще се сменя ли курсът на лева, трябва ли да обръщаме парите си от левове в евро”, каза той.

Ще продължим подкрепата си за присъединяването на България към еврозоната, но при категорични и ясни гаранции, че ще бъде защитен националният интерес, ще бъде защитен обменният курс, такъв, какъвто е сега, и ще има пълни гаранции, че спестяванията на хората и фирмите няма да пострадат”, завърши Кристиан Вигенин.

И тази позиция на БСП е наистина национално отговорна. Защото това, което предлагат от ГЕРБ е да заменим фиксирания курс на лева към еврото с плаващ курс. Който на всичко отгоре със сигурност няма да бъде 1 евро за 2 лева, а ще бъде 1 евро за 3, или 5, или 10 лева. При 1 към 3 лева за евро спестяванията ни ще се обезценят. А при 1 към 5 или към 10 лева за евро спестяванията ни направо ще се изпарят в небитието.

Няма да се занимаваме сега с приказките на Горанов и Борисов, че това нямало да се случи. Защото, когато се случи, те – Горанов и Борисов – няма да са в управлението, а може и да не са в България. Ще се пекат на някой остров на Малдивите или другаде. А българският народ ще се гърчи отново в поредния зловещ капан на Запада.

Но с изяждането на спестяванията ни, сагата няма да приключи. Защото ликвидацията на валутния борд и изяждането на спестяванията е първо действие. Второ действие е ликвидацията на българския лев и замяната му с еврото. А тогава заплати и пенсии ще се намалят наполовина.

Цените ще скочат още нагоре, не се знае колко, но като се има предвид пословичната алчност на търговците и почти липсващия контрол от страна на държавата, никак няма да е с малко. И сигурно скокът ще е огромен. Толкова , че едновремешната шокова терапия, която изгони милиони българи от родината, ще ни се стори като малка гара.

А това вече ще доунищожи и последните остатъци от българите, и от България. Ето това ни готвят слугите на Запада. Защото никой не може да издържи без спестявания, с намалени наполовина заплати и пенсии и с неконтролируем скок на цените.

Автор Иво Македонски, istinata.net    

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *