Огнян Герджиков: Хазартът е вреден, но държавата не може да го вземе!

България отблизо

Държавата не може да си позволи да одържави хазарта. Много моля законодателят да не тръгва да нарушава конституцията.

За това призова проф. Огнян Герджиков в сутрешния неделен блок на БНТ.

Ако това се случи – ако държавата одържави хазарта, Конституционният съд ще отмени този закон, обясни проф. Герджиков в чисто юридически аспект.

„Много моля основният закон да се спазва. Лотарията не може да бъде държавна – и да искаме, към днешната дата не може„, подчерта юристът.

Иначе в неюридически аспект, според бившия служебен премиер нацията се зомбира с хазартните игри. Проф. Герджиков е обезпокоен за инвазията на хазарта по телевизията за това кой е спечелил и каква сума. Той даде за пример как на една бензиностанция човек заредил бензин за 10 лева, а взел лотарийни билетчета за 30 лв.

Хазартът действа страшно невъзпитателно и трябва да има контрол на държавата.

„Хазартът не може да бъде фокусът на вниманието“, настоя още юристът.

Ами след като Герджиков е толкова голям юрист, знае ли, че конституцията е писана, за да служи на хората. И ако в някоя област се установи, че това не е така, веднага трябва пропускът да се поправи. Така е и с хазарта. Той не само е вреден, но в момента едно частно лице трупа милиарди, буквално измъквайки стотинките от прокъсаните джобове на обикновените хора. Не стига, че трупа милиарди, ами и не плаща, дължимите на държавата данъци. Ето затова трябва да му се забрани да прави бизнес. Защото да правиш бизнес означава да осъзнаеш, че работиш за хората, а не за себе си. Точно обратното. Това частно лице изобщо не се интересува от страданията на гражданите. И да не забравяме – България не е толкова богата, че да си позволи да тъпче джобовете на олигарсите.

Ако някой иска да забогатява, нека не го прави на гърба на хората. И нека тръгне да произвежда нещо. А не да прави хазартни игри. Лотариите трябва да са държавен монопол, защото само така ще има пълен контрол върху тези вредни за обществото дейности.

Другото е все едно да поощряваме хазарта като се крием зад конституцията, която не може да бъде съвършена като Всевишния, нито пък може да бъде свещена крава, която не подлежи на промяна.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *