От последните минути! Азовци взеха за заложници български моряци в Мариупол

България отблизо

„Украински националисти, оттеглящи се от Мариупол, заловиха два чуждестранни кораба“. Това съобщи в днес заместник-началникът на отдела на народната милиция на Донецката народна република (ДНР) Едуард Басурин, цитиран от агнция ТАСС. Единият от тях е „Царевна“, на който са българските моряци.

„В морското пристанище на град Мариупол отстъпващите остатъци от украински националистически части заловиха два чуждестранни кораба – „Царевна“ и „Лейди Августа“. Държейки екипажите на тези кораби за заложници, азовските националисти стрелят от палуби от 120-мм минохвъргачки, различни видове гранати, пускови установки и стрелково оръжие. Съдбата на членовете на екипажа на тези кораби и тяхното здравословно състояние все още не са известни. Народната милиция на ДНР, съвместно с въоръжените сили на Руската федерация, прави всичко възможно за спасяването на живота на моряците, насилствено държани от украински националисти“, цитира ТАСС изявлението му в канала Telegram от пресслужбата на Народната милиция на ДНР.

„В Донецката и Луганската народни републики съобщават за най-интензивния обстрел от Украйна през последните месеци. Ситуацията в Донбас ескалира на 17 февруари. На 21 февруари руският президент обяви признаването на суверенитета на ДНР и ЛНР. На 24 февруари Путин, в отговор на молбата на лидерите на републиките на Донбас за помощ, обяви специална военна операция в Украйна, чиято цел е денацификация и демилитаризация на страната. ДНР и ЛНР започнаха операция за освобождаване на своите територии, които бяха под контрола на Киев“, пише още ТАСС

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *