Боян Чуков неочаквано разкри защо Макрон е търсил Путин 12 пъти само за два дни!

Свят

Първият тур на президентските избори във Франция се провежда днес. В случай, че не се появи нещо екстраординарно между първия и втория тур на изборите, то победител ще бъде Макрон. Френската електорална система е измислена така, че на президентските избори на втория тур да побеждава кандидатът, който „трябва да победи“.

Най-добрият противник за Макрон на втория тур е Марин Льо Пен. Най-неудобният за него противник на втория тур е представител на умерената десница, който би имал реални шансове да излезе победител в окончателната надпревара.

Оказва се, за всеобща изненада обаче, че Владимир Путин държи френските президентски избори в ръцете си. Но нека да обясним подред.

На вторият тур между Макрон и Марин Льо Пен ще се разиграе до болка познатият във Франция сценарий под лозунга „Всички срещу фашизма“, „Всички за републиката“, „Срещу екстремизма“ и други подобни.

С тази формула Жан-Мари Льо Пен загуби през 2002 г. балотажа срещу Жак Ширак. Ерик Земур, Жан-Люк Меланшон и Валери Пекрес са естествена „украса“ на президентската надпревара.

 

И сега идват козовете на Владимир Путин. Защото единствената въпросителна за Макрон е дали руското министерство на отбраната ще организира пресконференция следващата седмица със заловените чужди инструктори сред бойците на „Азов“ в Мариупол.

По неофициални данни сред тях присъстват висши френски военни чинове. Това бе причината Макрон през последните дни да търси Путин по телефона 12 пъти с цел да уреди „хуманитарни коридори“.

Седем опита с хеликоптери и един по море се провалиха в опитите да бъдат евакуирани неудобните за показване пред медиите чужди инструктори.

Ако се състои следващата седмица въпросната пресконференция на руското военно ведомство, то има голяма вероятност част от френския електорат да се преориентира на втория тур и електоралната подкрепа за Макрон да се окаже по-малка от очакваната и той да загуби изборите.

*Текстът е публикуван във фейсбук профила на Боян Чуков, геополитически анализатор, заглавието е на редакцията

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *