От последните минути: Здравният министър иска удължаване на извънредното положение с три месеца! Следва общонароден протест!

България отблизо

В момента тече дискусия за удължаване на противоепидемичната обстановка с 3 месеца след 1 февруари. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов в отговор на депутатски въпрос.

По думите му в момента има доста голяма вероятност, че новият британски щам на коронавируса да е вече в България. Заразяването с новия щам, ако се случи на територията на Република България ще постави под много сериозна опасност бъдещите противоепидемични мерки. Допускаме, че той вече е тук. В тази връзка ще предложим удължаване на противоепидемичните мерки с три месеца от 1 февруари. В момента тече една дискусия с разхлабване на мерките от страна на различни браншове. Подхождаме с голямо разбиране. Не сме от двете страни на барикадата.

Ние подхождаме към всеки един бранш с разбиране Ние сме партньори с всички физически и юридически лица. Няма да се уморим да убеждаваме всички субекти в ефективността на мерките. Продължаваме да водим разговори по тази тема, подчерта той. Те ще продължат и след 31 януари. Ще следим много внимателно какво се случва в рамките на 14 дни. Може да разхлабим част от мерките – образование, областта на спорта и на културата. При липса на движение и ненарастване на заболяемостта продължаваме към следващите сектори. „Основна грижа на Министерството на здравеопазването е опазването на живота и здравето на всеки отделен български гражданин.

Основното за нас по време на изборите ще бъде и опазването живота и здравето на всеки, пожелал да упражни правото си на глас. От повече от два месеца сме в непрекъснати контакти с ЦИК. Обсъждаме всеки един детайл и хипотеза, свързани с изборите. Голяма част от противоепидемичните мерки са ясни. Те ще бъдат разписани в специален протокол. В тази връзка искам да уверя, че работим в пълен синхрон“, увери проф. Ангелов.

В същото време ресторантьорите обявиха общонационален протест.

Те смятат, че са единствените ощетени в кризата и ще фалират.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *