От последните минути: Земеделците атакуват МС! Пада ли Денков?

България отблизо

Протестът на земеделците ще се премести пред сградата на Министерския съвет, веднага след като приключат тези на КТ „Подкрепа” и КНСБ. Това казаха зърнопроизводители пред сградата на Столичната община.

Днес браншът разположи около 600 селскостопански машини на един от входовете на София при Долни Богров. Софийската община е дала разрешение до 80 от тях да бъдат преместени в сряда между 5 и 7 часа сутринта към бул. „Тодор Александров”.

От земеделския сектор възнамеряват протестите да продължат до изпълнението на всички поставени искания.

„Бият се два вида интереси – корпоративните на преработвателите и националните интереси, които засягат хиляди стопанства“. Това заяви пред bTV председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев.

„Не само искаме забраната за внос от Украйна да бъде въведена отново, но и да се разшири с поне още 15 продукти“, категоричен бе той.

 

По думите му животновъди в България има около 20 хиляди.

 

„90% от тях са малки стопанства, които работят всеки за себе си. При зърнопроизводителите е по същия начин. 100 са едрите. Всички останали са малки и средни. Не кандидатствам за субсидия с моето лично стопанство“, каза още Караколев.

 

Животновъдът отбеляза, че вносът на украинско мляко е скочил пет пъти от 2021 година.

 

„Вие да видяхте поевтиняване на щанда? Искаме национална забрана не само на зърното. Искаме национална забрана на мляко, млечни продукти, мед, месни продукти. Разберете, Украйна произвежда различна среда от тази в Европейския съюз – там дизелът струва един лев, да не казвам и какви са заплатите. Ние не спорим за качество“, посочи председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

 

Той подчерта, че правителството трябва да бъде заставено да обслужва националния, а не корпоративния интерес.

Tagged

1 thought on “От последните минути: Земеделците атакуват МС! Пада ли Денков?

  1. умнокрасивитета защо не излезе на контра протест да ги видим какво ще направят или са само едни страхливци от ЛГБТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *