Томислав Дончев: Ще теглим заеми и ще издържим! Колкото трябва – толкова! А после…

България отблизо
Може да се стигне до нов дълг. В такава ситуация ниската ни дългова позиция е важна. Не е нужно веднага да прибягваме към него.

Това заяви пред Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев.

 

„Минали са само 10 дни от началото на извънредното положение. Ние не знаем колко ще продължи. Не знаем и какви ще са размерите на стопанската криза след това. Хайде да не отхлабваме всичко в началото“, призова Дончев.

 

По думите му държавата прави всичко възможно да гарантира минимални последици върху икономиката.

 

„В такава ситуация е важно за нас да покрием всички хипотези. Ако някой е освободен от работа, по общия ред ще отиде на борсата. Ако някой е опитал да съхрани персонала си, сработва системата 60-40“, обясни вицепремиерът.

 

Появиха се обаче притеснения в бранша. Държавата бе обвинена в тесния кръг от бизнеси, които ще успеят да се възползват от помощта.

 

„Откъде знаят? Секторите не са обявени, разработват се в момента. В тази ситуация всеки трябва да прави лишения. Не може да се прехвърли всичко на държавата“, категоричен беше вицепремиерът.

 

„Най-важно е банките да имат въздух. Надявам се в следващите дни да стане ясно каква е нивата на гъвкавост на кредитните институции- Това означава да ви дадат шанс да дишате няколко месеца, ако имате кредит и да не бъдат настоятелни“, обясни още Дончев.

Разбрахме, г-н вицепремиер!

Ще теглим заеми до дупка.

И ще ги изразходваме непрозрачно „по усмотрение на правителството“.

Никой няма да каже публично кой и за какво е използвал парите.

Но после ще ги плащаме заедно.

До гроб!

Това е демокрация по български!

Станислава СЛАВОВА, Istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *