От последните минути: Изборите под въпрос. Депутатите решиха да не се гласува с машини. ДАНС привика открадналия кода зам.-министър на разпит

България отблизо

Завърши извънредният председателски съвет в Народното събрание.

Нещата са още по-грозни, отколкото предполагах, каза след заседанието Тошко Йорданов от ИТН.

И обяви, че няма да има машинно гласуване.

 

Кирил Петков и Божидар Божанов са оказвали натиск върху  министъра на електронното управление и са му обяснявали какво трябва да се правят едни пари, едни 600 млн. лв.“, обясни Йорданов.

„Всички бяхме като гръмнати. Има престъпление на министър“, каза още председателят на парламентарната група на ИТН.

 

Цялата схема е свързана със заплаха и натиск, подчерта Йорданов.

По думите му зам.-министър Стойнов е направил всичко на своя глава. Тошко Йорданов съобщи, че зам-министърът е в ДАНС на разпит.

 

„Тези хора, Кирил Петков, Асен Василев, са престъпници. Зам.-министърът е лично посочен от Божидар Божанов“ обяви Йорданов.

 

„Процедурата не може да завърши, защото е опорочена. Нещата излязоха по-грозни, отколкото аз очаквах“, добави той.

 

Това компрометира целия процес на валидизация на машините, тъй като той се валидизира от три институции, и вече е опорочен. Министърът на електронното управление потвърди, че процесът не е завършен, което означава, че ЦИК не може да сертифицира машините на изборите, което означава, че на тези избори няма да има машини, защото законът е такъв“, каза Йорданов.

По думите му на председателския съвет са присъствали Мария Габриел и ЦИК. ПП-ДБ не са присъствали.

 

Министърът на елекронното управление Александър Йоловски е бил притискан да не прави обществени поръчки по отношение на кодовете и машините, станало ясно на заседанието.

 

Той пък със своя заповед дал на заместника си Михаил Стойнов да изпълнява всички права на министъра на електронното управление във връзка с удостоверяването на типа машини. Защото притежава необходимите технически качества и професионални умения, за да извърши задачите“, посочил министърът на електронното управление Александър Йоловски.

 

„Докладът го разбрах днес. Министърът каза, че процедурата не е завършена. Оттук няма машини и има само хартии, защото изборите са след два дни. Прокуратурата и МВР трябва да се задействат. Зам.-министърът е на разпит в ДАНС, но Кирил и Божанов не са.

 

Имаме несертифицирани машини и не може да се гласува с машини в неделя, коментира още Йорданов. Според него, изборите няма да се отлагат, защото има достатъчно бюлетини, каза още каза още Йорданов като добави, че решението все пак трябва да бъде обявено официално от ЦИК.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *