От последните минути: Новите партии в НС посякоха ГЕРБ за мажоритарния вот!

България отблизо

Правна комисия прие на първо четене законопроекта на „Има такъв народ“ за изцяло въвеждане на машинен вот и отхвърли предложението за мажоритарно гласуване на ГЕРБ – СДС, съобщава „Фокус“.

Отхвърлени бяха и останалите законопроекти на „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“

На вниманието на Комисията бяха поставени 6 законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс, като окончателното решение ще бъде взето от пленарна зала.

С 10 гласа „за“, без „против“ и с 6 „въздържали се“ мина единствено законопроектът на „Има такъв народ“.

От „Има такъв народ“ предлагат избирателните секции извън страната да се образуват, където има дипломатическо или консулско представителство или при наличие на не по-малко от 40 избиратели, подали заявление. Те предлагат изключение да правят изборите за Европейски парламент, където такива секции, да се образуват само в държави-членки на Европейския съюз.

От партията предлагат също така да се създаде изборен район „Извън страната“, както и изцяло въвеждането на машинния вот. От „Има такъв народ“ предлагат още ЦИК да се състои от 15 членове и да се назначава с указ на президента след публични консултации.

„За“ законопроекта на ГЕРБ гласуваха 5 народни представители, „против“- 7 и „въздържали се – 2, с което той бе отхвърлен.

От ГЕРБ-СДС предлагаха мажоритарна избирателна система. Законопроектът на ГЕРБ – СДС предвиждаше изборите за народни представители и за представители за Велико Народно събрание в Република България да се произвеждат по мажоритарна изборна система с регистрирани едномандатни изборни райони с приблизително еднакъв брой и според актуализираните данни от Националния статистически институт.

Отхвърлени бяха и останалите законопроекти на „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“.

Предложението на „Изправи се! Мутри вън“ бе сходно с това на „Има такъв народ“. Те също предлагаха 32 МИР в чужбина и въвеждането на изцяло машинен вот.

От формацията настояваха още за ефективно дистанционно електронно гласуване и безплатно онлайн видео-излъчване на изборния процес след приключване на гласуването, както и намаляване на минималния праг на необходимост за пренареждане на листата.

Предложенията на „Демократична България“ също бяха свързани с въвеждането на електронно и дистанционно гласуване.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *