От последните минути: Обвиниха президента Радев в тайна задруга с Орбан и Вучич

България отблизо
В изявлението, подписано от унгарския президент Каталин Новак, сръбския президент Александър Вучич и българския президент Румен Радев, „Мрежата на приятелски настроените към семействата президенти“ разглежда началото на всяка година като възможност „да се поучим от миналото и да планираме бъдещето, да се възползваме от възможностите, които ни предстоят, с нов оптимизъм и надежда, и да се заемем с важните за нас въпроси“.

Това разказват унгарските медии, говорейки за декларация на Унгария, Сърбия и България, като твърдят, че е подписана от президента Румен Радев. В информациите на пресцентъра на държавния глава изцяло липсва и дума за тази декларация, която е възможно страната ни да е подписала.

 

„Убедени сме, че семействата са основата на обществото, източникът на нашите ценности и силата на нашите нации. Семейството осигурява подкрепа, напътствия и любов и формира нашия характер и идентичност“, отбелязват тримата президенти, пише Hirado.hu.

 

В декларацията, публикувана на унгарски и английски език на уебсайта на двореца Шандор в понеделник (1 януари), президентите Каталин Новак, Александър Вучич и Румен Радев заявяват, че смятат семействата за „основата на нашето общество, източника на нашите ценности и силата на нашите нации“ и се определят като Мрежа на приятелски настроените към семействата президенти.

 

„Издигаме глас за значението на семействата в днешния свят. Убедени сме, че семействата са основата на нашето общество, източникът на нашите ценности и силата на нашите нации. Семейството осигурява подкрепа, напътствия и любов и формира нашия характер и идентичност. Семейството е и най-добрата среда за отглеждане на деца, които определят пътищата на нашите нации и оформят бъдещето на нашето земно кълбо. Силните семейства гарантират културата на отговорност, която допринася за устойчивостта и намалява заплахите от изменението на климата“, се казва в декларацията, която става ясно – и българският президент е подписал. Не става ясно дали обаче това е съгласувано с Народното събрание например, ясно е, че не е било подлагано и на обществен дебат.

 

„Вярваме, че семействата заслужават защита, помощ и признание от страна на държавите и обществата. Ето защо ние твърдо подкрепяме политики, които насърчават благосъстоянието на семействата и укрепват семейното сближаване, осигуряват благоприятна среда за създаване на семейства, дават възможност на жените да се стремят както като майки, така и като професионалисти, издигат нуждаещите се и осигуряват сигурно бъдеще за децата.

 

Насърчаваме нашите граждани през тази Нова година да продължат да се грижат за семейството като най-важната институция в нашите общества и да подават ръка на нуждаещите се. Нека направим промяна за нашите семейства, а оттам и за нашите държави.

 

От нашето семейство ви пожелаваме мир, благоденствие, здраве и щастлива Нова година“, се казва още в декларацията.

Коментар на Илиян Василев:

„Румен Радев пак се е изцепил – подписал е без санкция от правителството новогодишна декларация на групата – мрежата президенти, които подкрепят семействата, която освен него включва и Орбан и Вучич. Това е анонс за политическата платформа, която ще преследва на традиционните семейни ценности – заедно с Орбан и Вучич“, пише по повод декларацията Илиян Василев.

 

„И си мисли, че консервативните политики ще го направят алтернативен Орбан в ЕС и в България. Няма по-голяма деградация и отрицание на семейните ценности от тази на Путин. Като Калигула е“, пише още Василев. 

 

 Източник: ФрогНюз

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *