От последните минути: Правителството „Борисов 3“ ни ПРОДАДЕ на… Ето ШОКИРАЩИТЕ факти!

България отблизо

Вече няколко пъти през последните две години, турският президент Реджеп Ердоган нагло заявява пред целия свят, че територията на половин България принадлежи на Турция.

Той вкарва в границите на новата „Османска империя“ ту Кърджалийска област, ту Бургаска, Варненска и Шуменска, а понякога стига и до Хасковска област.  Въобще се изказва, както му дойде на езика.

По повод на тези негови нагли и безцеремонни изказвания, които се опитват да прекроят границите на нашата суверенна държава, Външно министерство почти не реагира. Или ако е реагирало, то за това не са разбрали дори депутатите от Народното събрание.

Иначе, в рамките на последния парламентарен контрол, нямаше да има въпроси към вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Депутатското питане към Екатерина Захариева бе, да уточни какви мерки са взети от Външно министерство, във връзка с изявленията на турския президент Реджеп Ердоган, че Кърджали е част от душевните граници на Турция. За това съобщи вчера, информационна агенция „Фокус“.

Захариева обясни, че МВнР е реагирало веднага с ясна позиция, че това е неприемливо и недопустимо за нас.

Това е второто поред изказване на турския президент в последните две години, уточни шефа на МВнР. Едното изказване е било през декември миналата година, а другото през март тази година. И в двата случая министерството е реагирало веднага, заяви Екатерина Захариева, цитирана от агенция „Фокус“.

На 26 март, премиерът Борисов също поставил този въпрос и получил уверения, че това не касае реалните граници и Турция нямала териториални претенции към нашата държава.

Тревожното в случая е, че въпреки многократните и безцеремонни изявления на турския президент, визиращи изконни български територии, които са принадлежали на нашата родина много преди Турция изобщо да се появи на Балканския полуостров, МВнР се ограничава само с някакви беззъби декларации. А премиерът Борисов получава „уверения“, че това не касаело нашите граници.

Ако Ердоган само един път се беше изтървал, че български области принадлежат на Турция, можеше да си помислим, че това е някакъв емоционален изблик, без особени последствия.

Но, изказванията на турския президент не спират. А някои турски телевизии, като например „Османли тв“, публикуваха цели карти, в които половин България вече е в границите на Османската империя.

Това е много опасно, защото означава, че думите на Реджеп Ердоган имат отглас и в Турция, и в България. Така постепенно се създава обществено мнение, че наистина има български територии, които принадлежат на Турция.

И понеже такива изявления на Ердоган не са малко, в близко бъдеще е възможно, той или негови подчинени, да започнат и някакви реални действия по присъединяване на наши територии и промяна на границите.

По простата причина, че тези нагли и провокативни изказвания на Ердоган само опипват почвата. Пуснати са, за да се види как ще реагираме. И ако няма истински твърда реакция, стигаща дори до временно прекратяване на дипломатическите отношения с Анкара, те ще продължат. Докато не се случи нещо наистина  непоправимо.

А то може да се случи, включително и защото премиерът Борисов, вместо да заеме твърда позиция като австрийския канцлер например, продължава приятелски диалог с държавата, която обявява почти половината от нашата територия за своя. Ето това е наистина недопустимо.

И като за капак, на 12 юни Борисов отново ще е в Турция. За да присъства на церемонията по откриването на Трансанадолския газопровод /ТАНАП/, съобщава blitz.bg.  На какво ви прилича такава „реакция“? Не прилича ли на продаване и предаване коренните интереси на България, заради малко газ, който евентуално можел да влезе в някакъв несъществуващ газов хъб?

И ако Борисов не бе спрял строителството на газопровода Южен поток, както и на АЕЦ „Белене“, сега нямаше да има никаква нужда да се моли на Турция за малко газ. И да търпи изцепките на Ердоган за доста наши области, които уж били принадлежали на Турция.

Затова казваме, че умишлено или не, с действията си Борисов дава възможност на Ердоган да продължава с претенциозните си изказвания.

А трябваше реакцията на правителството да е много твърда. И никой да не ходи в Турция, докато този въпрос не се изясни веднъж завинаги.

Само че Борисов няма да го направи. Той е приятел на Турция и враждува с Русия. Точно затова сме в такова положение сега. Заради него.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

4 thoughts on “От последните минути: Правителството „Борисов 3“ ни ПРОДАДЕ на… Ето ШОКИРАЩИТЕ факти!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *