От последните минути: Радев избра служебния премиер!

България отблизо

В изпълнение на чл.99, ал.5 от Конституцията държавният глава Румен Радев определи председателя на Сметната палата Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател, съобщиха от „Дондуков“ 2.

Президентът взе това решение след като последователно в рамките на два дни разговаря с всички лица, които могат да заемат поста според последните промени в Конституцията.


Димитър Главчев

Държавният глава се срещна с председателя на Народното събрание Росен Желязков, с управителя на БНБ Димитър Радев и подуправителите Петър ЧобановРадослав Миленков и Андрей Гюров, както и с председателя на Сметната палата Димитър Главчев и неговите двама заместници Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева.

 

В списъка с потенциалните кандидати беше и омбудсманът Диана Ковачева, която обяви, че предстои да депозира своята оставка пред Народното събрание, тъй като скоро ще положи клетва като съдия в Съда по правата на човека в Страсбург.

След решението на президента, по Конституция служебният премиер трябва да предложи състав и структура на служебното правителство, което ще бъде назначено от държавния глава. След това трябва да бъдат насрочени нови парламентарни избори в двумесечен срок.

Основна задача на служебното правителство е да организира честни и свободни избори, гласи чл. 99 от основния закон.

В петък депутатите приеха в спешен порядък, че назначеният за служебен премиер ползва неплатен отпуск от досегашната си длъжност по време на своя мандат.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *