От последните минути: Радев изненада партиите с този ход

България отблизо

Заради смъртта на патриарх Неофит президентът Румен Радев отлага за понеделник връчването на управленския мандат за съставяне на правителство.

 

Това обяви самият държавен глава на излизане Синодалната палата след като поднесе съболезнования за кончината на Главата на Българската православна църква.

 

„Кончината на патриарх Неофит е огромна загуба за Българската православна църква и за целия български народ. Със своето всеотдайно духовно служение на Бога и православието той се утвърди като крепител на нашата нация и държава. Вечна и блажена да бъде неговата памет.Ще го запомня като човек, като патриарх, който ни учеше на смирение и мъдрост“, каза президентът, след като се срещна с духовниците в Светия синод

 

И добави: „В тези дни на всеобщо смирение и преклонение пред неговата памет политическите страсти са неуместни и затова отлагам връчването на мандата за съставяне на правителство за понеделник“, каза държавният глава.

 

Както вече е известно, президентът трябваше да връчи на номинирания  от ГЕРБ кандидат за премиер Мария Габриел първи проучвателен мандат в петък от 17 часа.

 

С отлогането на мандата двете парламентарни формации ще имат още три дни за преговори.

 

След оставката на кабинета „Денков” президентът започна консултации с парламентарно представените партии. Срещите с формациите в Народното събрание приключиха вчера.

На разговорите партиите от управляващото мнозинство се обединиха около това, че България трябва да има редовно правителство. От опозицията бяха категорични, че единственото решение са нови избори.

Връчването на първия мандат на ГЕРБ-СДС е в изпълнение на чл. 99, ал. 1 от Конституцията на Република България. Това напомнят от президентската инситуция.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *