От последните минути: Тайно се опитаха да демонтират Паметника на Съветската армия, полиция се опитва да разгони протестиращите

България отблизо

Депутати от БСП за България и „Възраждане“ попречиха да бъде поставено скеле около паметника на Съветската армия в София. Преди обяд два камиона с железа са стоварили скелето на части пред паметника. Депутатите са разбрали и са поискали от областната управа да им предостави заповед за поставяне на съоръжението, както и документи, които да покажат каква е целта му.

„По закон като депутати имаме право да поискаме да ни бъдат предоставени документите незабавно. В тях няма класифицирана информация. Беше ни отказано с аргумент, че трябва да отправим писмено искане и до две седмици ще ни дадат отговор. Дотогава обаче ще е свършило всичко“, обясни пред БНТ депутатът от БСП за България Георги Свиленски.

„Ако се огледате в градината, металното съоръжение до паметника е в много лошо състояние, а на него играят деца. Не знам областната управа да е направила проверка, каквато прави на паметника. Подлезите също са в окаяно състояние, също няма мерки от страна на общината“, коментира и Ивайло Чорбов от „Възраждане“.

Депутатите се заканиха да останат на място до паметника докато видят документи. На място има и засилено полицейско присъствие.

От областната управа на София разпространиха съобщение до медиите, в които се казва че областният управител Вяра Тодева уведомява жителите и гостите на София за изграждането на конструктивно скеле около Паметника на Съветската армия.

„Конструкцията е пореден етап от изпълнението на Плана за безопасност, който има за цел да запази живота и здравето на гражданите. Същевременно се цели обследване на състоянието на паметника с оглед на предстоящите експертни решения по преместването му. Призоваваме всички към спазване на обществения ред“, пишат от областната управа.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *