Официално! България няма да приеме еврото! Вижте причината!

България отблизо

Със сигурност еврото няма да бъде прието от 1 януари 2024 година, а по-късно. Това стана ясно от брифинг на министъра на финансите Росица Велкова. Причината – България не е изпълнила ангажиментите си към валутния механизъм II (ERM II) и не отговаря на критериите на инфлацията.

За да отговори на критериите, България трябва да изпълни таргетите за инфлация. Таргетите се определят от сформирана работна група между експерти на ЕК и на Министерството на финансите правят изчисления, прогнози и очаквания за следващите месеци.

Според Велкова за овладяване на инфлацията биха помогнали съвместните проверки на цените на храните, а също и действията, които предприема Комисията за защита на конкуренцията.

 

Има водени проучвателни разговори за поискване на оценка, когато страната ни покрие всички критерии. Новата целева дата е 1 януари 2025 г., но може оценката да бъде поискана още тази година, допълни Велкова.

Няма изискване влизането в еврото да е от януари, може да е първо число на друг месец, каза още финансовият министър.

Отлагането на датата за влизане на България в еврозоната вероятно ще повлияе на кредитния рейтинг на страната, каза още министърът.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *