Паниката в Киев расте: Предстои ли ядрен удар?!

Свят

Американската преса продължава да плаши западните читатели, като говори за плановете на Русия да използва ядрено оръжие. Този път The Washington Post, цитиран от чуждестранни медии,  публикува статия за подготовката на жителите на Киев за ядрена война.

 

Авторите на статията пишат, че жителите на Киев са започнали масово да подреждат мазетата на къщите си. Там те сглобявали преносими електрогенератори, съхранявали запаси от гориво, храна и лекарства в очакване на ядрен удар, който уж можел да бъде нанесен от Русия, пишат чуждите агенции.

Така се събира това, което се нарича „ядрена раница“, натъпкана с достатъчно провизии и принадлежности за оцеляване, за да издържи една седмица“, отбелязват американските журналисти.

Киевските власти също подклаждат паника. Те публикуваха списък с препоръки за жителите за оцеляване в случай на ядрена война. Всичко това води до факта, че много жители на града се преместват да живеят в мазета, където оборудват място за спане и учене.

Авторите на The Washington Post обръщат внимание на факта, че паниката сред украинците се подхранва специално от местните власти и украински медии. В същото време жителите на Киев тълкуват погрешно изявленията, че Москва ще използва „всичко необходимо, за да се защити“.

Изданието цитира и последните думи на руския президент Владимир Путин, който каза, че Русия не си е „загубила ума“ и няма „да пусне това оръжие като бръснач по света“.

Експерти на Запад смятат, че САЩ не търси победата на Киев във въоръжен конфликт с Русия, за да предотврати избухването на ядрена война.

Според анализатора Брайън Кларк напълно възстановената Украйна не си струва да рискува ядрена война. Следователно сега сътрудничеството и продуктивните отношения с Русия са по-ценни за Съединените щати от Киев, който спечели конфликта, коментират агенциите.

Както турският президент Реджеп Тайип Ердоган отбеляза по-рано, на среща на ръководителите на Службата за външно разузнаване и ЦРУ в Анкара, Русия и САЩ се договориха да не използват ядрени оръжия по време на украинския конфликт.

Превод: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *