Владимир Путин отчая Брюксел и каза как Русия е победила Запада още в началото на спецоперацията!

Свят

Руският президент Владимир Путин заяви днес, че Москва ще разшири търговското сътрудничество с нови партньори, включително като увеличи рязко износа на газ за Китай, за да се пребори със западните санкции, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

И ако западните държави наистина продължат да се отказват от евтините руски енергоносители, то техните икономики ще продължат да се свиват, докато руската ще бележи все по-голям напредък. Така ние победихме Запада още преди началото на спецоперацията в Украйна, отбелязва руският държавен глава.

Путин направи телевизионно обръщение, посветено на състоянието на руската икономика. В него той обеща на руснаците, че пенсиите и минималната работна заплата ще продължават да се увеличават. Москва ще развива икономическите си отношения с партньори от Азия, Африка и Латинска Америка, за да попречи на Запада да я изолира икономически, каза още руският лидер.

„Ще премахнем ограниченията в секторите на логистиката и финансите. Нека да ви припомня, че с въвеждането на санкциите Запада се опита да изтласка Русия в периферията на световното развитие. Ние обаче никога няма да поемем по пътя на самоизолацията“, заяви руският президент. „Напротив, ние разширяваме и ще разширяваме сътрудничеството си с всички, които имат интерес от това“, изтъкна Путин.

Енергийните продажби на Русия за Европейския съюз драстично намаляха след началото на войната в Украйна, тъй като ЕС се стреми да намали зависимостта си от Москва, а мистериозни взривове повредиха руските газопроводи в Балтийско море, отбелязва Ройтерс.

Путин обаче заяви, че ще увеличи газовите продажби „на изток“ и каза, че Русия остава привързана към идеята за изграждането на нов „газов хъб“ на Балканите.

Русия започна да изнася природен газ за Китай в края на 2019 г. чрез газопровода „Силата на Сибир“, през който миналата година са доставени около 10 милиарда куб. м. газ. Очаква се газопроводът да достигне максималния си капацитет от 38 млрд. куб. м. през 2025 г. Москва планира изграждането на втори подобен газопровод, който трябва да минава през Монголия.

Според Путин, проектите ще позволят на Русия да увеличи газовите си продажби за Китай до 48 млрд. куб. м. годишно до 2025 г. и до 88 млрд. куб. м. до 2030 г.

Очаква се през следващата година руската икономика да нарасне с 2,5 процента, каза руският президент, като същевременно заяви, че западните икономики страдат от нарастваща инфлация в резултат от собствените си санкции срещу Русия.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *