Патова ситуация! Още един възможен служебен премиер излезе от президентството с наведена глава

България отблизо

Управителят на Българската национална банка (БНБ) Димитър Радев проведе среща с президента Румен Радев на „Дондуков“ 2. Причината – шефът на БНБ е сред имената, между които държавният глава може да избира за нов служебен премиер.

По-рано в президентството се яви и председателят на НС Росен Желязков.

 

Румен Радев и Росен Желязков, Снимка: Президентство

Преди това от ИТН върнаха третия мандат и така стана ясно, че ще трябва да бъде назначен служебен премиер и да се обяви дата за извънредни парламентарни избори.

Румен Радев и депутатите от ИТН, Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

„Мисля, че това е едно от нещата, които успяхме да постигнем след 2015 година. Една здравословна дистанция между централната банка и политическите сили“, заяви Димитър Радев на излизане от президентството.

Димитър Радев, Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

„Мисля, че не трябва да се допуска едно такова вмешателство“ – категорично заяви той и поясни:

„Има и други причини това да не се определи като добра идея.

Малко се говори, но това противоречи на европейското законодателство. Категорични са – не могат да се съвместяват тези длъжности“.

Димитър Радев разкри, че е подписал етичен кодекс и там се посочва, че управителят трябва да избягва каквото и да е било участие в политически процес.

Нека процесът да завърши“ – така той отговори на въпрос дали все пак ще приеме поканата, ако президентът Радев му предложи да стане служебен премиер.

По думите му това се отнася до голяма степен и за неговите заместници, които също са сред имената, между който Радев може да избира за временен министър-председател.

 

В момента в президентството е и друг от кандидатите за служебен премиер – Димитър Главчев. БЛИЦ припомня, че по-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова Главчев да не приема поста, а също така заяви, че ще направи всичко възможно и Росен Желязков да откаже номинацията.

Причината беше, за да няма спекулации, че ГЕРБ управлява по време на подготовката за извънредните парламентарни избори.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *