Президентът удари жестоко статуквото без ръцете. Вижте какво направи

България отблизо

Промените в Изборния кодекс, одобрени от парламента късно вечерта на 29 април, вече са обнародвани. Президентът Радев не даде възможност на статуквото да иска вето и реванш и го постави пред свършен факт. 

На 30 април, тоест, буквално часове след края на пленарното заседание, на което бяха обсъдени и гласувани поправките, държавният глава вече е издал указ за обнародването им. Нещо повече – текстовете вече могат да бъдат открити в извънреден брой на „Държавен вестник“, макар и с дата от 1 май.

 

Така Радев на практика не остави никакъв шанс дори да му бъде поискано да наложи вето върху законовите промени, които станаха обект на изключително ожесточени и продължителни сблъсъци в пленарната зала. От ГЕРБ допуснаха в края на заседанието, че може и да се обърнат към президента с такова искане.

Светкавичната бързина, с която държавният глава обнародва поправките, обаче показа, че той няма намерение да им остави такава възможност.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов беше настоял Радев да върне промените в парламента за повторно обсъждане заради улесненото образуване на избирателни секции в чужбина. Неговата партия обаче е извънпарламентарна, а и поправките към онзи момент дори не бяха приети.

Президентът обеща, че ще действа бързо и наистина го прави.

Той не по-малко от новите партии иска промяна на системата и изхвърлянето на мутрите от властта.

А те са на път да си отидат.

Tagged

1 thought on “Президентът удари жестоко статуквото без ръцете. Вижте какво направи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *