Пентагонът в страх: Русия може да унищожи US космически сателити в орбита

Свят

Русия разработва противосателитни оръжия, които могат да унищожат десетки и стотици сателити. Експлозията може да са високоточни и само към военни цели.

Това стана ясно от публикации на NBC и „Труд“.

За първи път представител на администрацията на Джо Байдън обсъжда възможностите на Русия да унищожава сателити, на открити изслушвания в Конгреса. През февруари председателят на Комитета по разузнаването Майк Търнър за първи път говори публично за възможното разработване от Русия на космически оръжия и поиска Белият дом да разсекрети съответната информация.

Миналата седмица съветникът по националната сигурност Джейк Съливан съобщи, че според САЩ „Русия разработва нов сателит, който може да носи лазерно устройство“. Унишожаването на американски военни сателити ще остави Пентагонът абсолютно безпомощен както да вижда какво става на земята, така и да осъществява връзка между войските, да не говорим за навигацията, насочването на ракети и изтребители, както и всякакви други устройства пълни с електроника.

Например, за да осигури работата на сателитна интернет връзка, Пентагонът изведе в орбита над  хиляда сателита, които работят на височини между 525 и 535 км.

Международната космическа станция се намира на надморска височина от около 400 километра.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *