Петима министри падат до дни. Ето какво ще се случи с правителството

България отблизо

Управленската сглобка ще се наложи да бъде запоена след изборите със смяна на министри в ротационното правителство, за да се намали напрежението между ГЕРБ-СДС и ППДБ. Това коментираха неофициално депутати от управляващото мнозинство по повод думите на Борисов, че след изборите ще решава с актива на ГЕРБ дали да продължи да крепи сглобката.

“Всичко зависи от резултатите в неделя, но ремонт на правителството ще повлияе за сваляне на противоборството, натрупано от предизборната кампания”, казаха народни представители от ППДБ, цитирани от “Труд news”. Политически анализатори развиха тезата, че много по-вероятно е след балотажа мнозинството в парламента да претърпи промени или поне да се официализира с коалиционно споразумение.

 

“Ако в крайна сметка се сблъскаме челно по основните ни приоритети, отиваме на избори. Това е резултат от т. нар. “сглобка”. Защото в интерес на държавата е да има редовно правителство. Дали не се налагат определени промени, включително и в състава на правителството, включително и в неговите действия в бъдеще, това ще обсъдим след изборите в спокойна обстановка”, каза съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов и така намекна, че по-вероятно е от ПП и ДБ да приемат предложения за смяна на някои министри.

“Призовавам лидерите веднага да престанат с ултиматумите, защото неделя ще мине и трябва да седнат на една маса и да управляват заедно, в името на спокойствието и сигурността на хората. За страната ни е най-важното е да бъде съхранена нейната евроатлантическа идентичност”, заяви по този повод съпредседателят на ДПС Делян Пеевски.

По непотвърдена информация ГЕРБ държат за спешна смяна на министъра на земеделието Кирил Вътев, на МРРБ – Андрей Цеков, на здравния министър проф. Христо Хинков и на икономиката – Богдан Богданов, както и на електронното управление Александър Йоловски. Преди повече от месец Борисов обвини министъра на спорта Димитър Киров, че никой не го познава и не е свършено за спорта.

Асен Василев продължава да твърди, че не бива да има никакви промени в кабинета. След него и ротационният министър-председател повтарял същото, но от ГЕРБ смятат, че този път няма да отстъпят и цената да се запази управлението ще бъдат смените на министри. Причината е, че голяма част от представителите на изпълнителната власт не вършели нищо и само нагнетявали напрежение в поверените им сектори.

Според политолога проф. Румяна Коларова, ако ППДБ и ГЕРБ действат рационално, не би трябвало да има никакво преформатиране в сглобката след балотажите.

Много чувствителен въпрос ще бъде изходът от балотажите във Варна и в Пловдив, защото там има директен сблъсък между ППДБ и ГЕРБ, като това със сигурност ще има значение за интерпретацията, към която всяка от двете коалиции ще се ориентира. Какъв ще бъде ефектът, тепърва ще видим, но ако имаме рационални и отговорни политици, не би трябвало да се дестабилизира управляващата коалиция.

Kinky (б. р. извратената) сглобка изглежда приключи. Ами ако не знаете чужди езици… преведете си го с робот.

Аз не се радвам на това. Колкото и перверзна да беше тази некоалиция… все пак свърши и полезни неща. Главно за Украйна. Затова я подкрепях в някакъв смисъл. Но всичко останало беше провал!

Kinky… в частния живот няма нищо лошо. В политиката е извращение! Непоносимо и за двете страни!” Това написа във фейсбук журналистът Константин Мишев.

Доц. д-р Борислав Цеков, Консервативен форум: Нужна е нормализация и нова правителствена формула

Сглобката е политически хомонкулус. Тежко е дебалансирана. Цялата изпълнителна власт е в ППДБ. Това ражда гигантски корупционен потенциал. Министър от тази коалиция е под охрана, защото лидерът на коалицията го заплашва, ако не даде 600 милиона на “правилните” фирми без обществена поръчка. Опитът на ГЕРБ и ДПС да компенсират дисбаланса в правителството с активен парламентарен контрол не е решение. Нужна е нормализация и нова правителствена формула, съобразена с реалната тежест на партиите.

Доц. Стойчо Стойчев, политолог: Залповете на Борисов срещу сглобката не вещаят падането на правителството

Според мен ежедневните залпове на Борисов срещу сглобката не вещаят падането на правителството, поне на този етап.

Явно той е под влияние на резултата в София, който за него е безпрецедентен. Кметският стол в София е мястото, откъдето той тръгна в политиката без още ГЕРБ да съществува. Така че за него това е болезнена загуба, макар че може би е очаквал и си е давал сметка, защото тя не дойде изневиделица.

Той не отива дори на балотаж, а това е най-малкото, което трябваше да стане. Да загуби балотаж е иди-доди, но не стигне и дотам, което е много силен удар. Така че в тази ситуация е нормално да очакваме такъв тип реакция. Но бих се въздържал да правя заключения от такъв тип реакция, трябва да мине време.

Вчера каза, че от сряда три дни ще решават какво да става. Но винаги, когато се дава време се предполага, че в това време някой нещо ще направи. Никога не го притискаш противника до стената и му даваш нещо, за което той да се хване, за да не се отива към радикалното решение.

Само ако ППДБ не дойдат на такива разговори, той може да хвърли оставката на правителството. Но ако те се ангажират, може и да не решат нищо, но самият факт, че ще се говори, означава удължаване на сглобката.

Борисов е прагматичен играч и ще изчака поне до ротацията. Такава процедура няма в конституцията и ще се процедира така – Денков трябва да подаде оставка, после мандатът отива в ГЕРБ и Мария Габриел трябва да предложи кабинет, а това е Божа работа дали ППДБ ще го подкрепят или не.

Вижте какво стана в София, когато се заговори, че ГЕРБ са пак във властта. Чисто партийният им интерес е това да не е така поне 4-5 години. Тази позиция сега – да си опозиция в управлението, да подкрепяш без да имаш министри, е най-добрият вариант. Хем си гарантираш, че можеш да блокираш всякакво решение, хем си гарантираш, че няма да те изчегъртат и преследват. Ако Борисов влезе с пет министри сега, след една година ГЕРБ няма да го има. Както изчезна наполовина в София, така ще стане и в цялата страна.

Според мен няма никакъв натиск ДПС да влезе в правителството. Делян Пеевски може да си позволи лукса да говори каквото и да е в рамките на тази автономност, която му е дадена. ДПС винаги е имало друг дневен ред – да демонстрира, че от него властта зависи, а не че има министри в нея.

Самият Делян Пеевски знае, че като се ангажира ДПС с постове, това генерира протести, самият той е бил най-големият обект на такива протести преди 10 години, без да е направил каквото и да било. А представете си какво щеше да стане, ако беше поуправлявал малко…

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *